Hankasalmi Kasvatus ja koulutus Varhaiskasvatus Yleistä varhaiskasvatuksesta ja hakeminen varhaiskasvatukseen

Yleistä varhaiskasvatuksesta ja hakeminen varhaiskasvatukseen

Yleistä varhaiskasvatuksesta

Varhaiskasvatuksen toimintaperiaatteet

Varhaiskasvatusta toteutetaan noudattaen varhaiskasvatuslakia ja – asetusta sekä seuraavia toimintaperiaatteita. Varhaiskasvatuspaikan myöntämistä ja hoitosijoituksia koskevia toimintaperiaatteita:

  1. Varhaiskasvatuspaikka myönnetään neljän kuukauden kuluttua hakemuksen jättämisestä. Mikäli tarve johtuu molempien vanhempien työstä tai opiskelusta pyritään varhaiskasvatuspaikka järjestämään haettuna ajankohtana, viimeistään kahdessa viikossa.
  2. Päätöksen varhaiskasvatukseen sijoittamisesta tekee varhaiskasvatuspäällikkö. Sijoituksista neuvotellaan vanhempien, päiväkotien johtajien, sekä perhepäivähoitajien kanssa. Sijoitusta tehtäessä huomioidaan lapsen yksilölliset tarpeet.
  3. Varhaiskasvtuksen sijoituksia tehtäessä ensisijaisesti täytetään päiväkotipaikat sekä hoitorenkaassa olevat päivähoitopaikat huomioon ottaen lapsen yksilöllisistä tarpeista johtuvat seikat.
  4. Vuorohoitoa tarvitsevat lapset sijoitetaan Metsätähden päiväkotiin. Vuorohoidossa olevan lapsen hoitopäivän pituus voi poikkeustapauksissa ylittää 10 tuntia vuorokaudessa.
  5. Varhaiskasvatusta tarvitseva esiopetusikäinen lapsi sijoitetaan ensisijaisesti kirkonkylällä, asemankylällä ja Niemisjärvellä päiväkoteihin, ja kyläkunnilla tarvittaessa myös perhepäivähoitoon.
  6. Perhepäivähoidossa olevalle lapselle määritellään varsinaisen hoitopaikan lisäksi varahoitopaikka, joka on pääsääntöisesti päiväkoti.
  7. Pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaiden ja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden varhaiskasvatuksen järjestäminen: Esiopetusikäiset: Mikäli lapsi tarvitsee aamu- ja iltapäivähoitoa esiopetuspäivän lisäksi, järjestetään esiopetusikäisen hoito päiväkodissa tai esiopetustiloissa. Koulujen vuosiloma-aikoina hoito järjestetään päiväkodissa. 1 – 2- luokkalaiset: Mikäli koululla ei järjestetä aamupäivätoimintaa, järjestetään hoitaja lapsen kotiin, mikäli hoidontarvetta ei ole useammalle lapselle, samoin koulujen vuosiloma-aikaan. Mikäli useampi lapsi tarvitsee hoitoa aamuisin / koulujen vuosiloma-aikaan, voidaan hoitoa järjestää yhteisesti jossakin sopivassa tilassa. Iltapäivähoito 1.luokasta eteenpäin on koulujen iltapäiväkerhossa, johon varataan riittävät henkilöstöresurssit huomioon ottaen iltapäiväkerholaisten kokonaismäärä. Kuljetusta iltapäiväkerhosta kotiin ei järjestetä, kuten ei muidenkaan ip- kerholaisten osalta. 3. luokkalaiset, jos erityishuolto-ohjelmassa on maininta aamu- ja iltapäivähoidosta: Mikäli koululla ei järjestetä aamupäivätoimintaa, järjestetään hoitaja lapsen kotiin, mikäli hoidon tarvetta ei ole useammalle lapselle, samoin koulujen vuosiloma- aikaan. Mikäli useampi lapsi tarvitsee hoitoa aamusin / koulujen vuosiloma-aikaan, voidaan hoitoa järjestää yhteisesti, jossakin sopivassa tilassa. Maksajana soisaalipalvelut / kehitysvammahuolto.
  8. Tilapäisen varhaiskasvatuksen käyttö ei vaikuta vanhempien saamaan kotihoidontukeen. Tilapäisellä hoidolla tarkoitetaan lyhytaikaista, kertaluonteista varhaiskasvatusta.
  9. Kotihoidon tukea saava perhe voi saada vakituisen kunnallisen hoitopaikan ainoastaan lastensuojeluperusteella. Tätä koskevat päätökset tekee sosiaalityöntekijä.

Päiväkoteja, ryhmäperhepäivähoitoa sekä hoitorenkaita koskevia periaatteita:

  1. Sijoitettaessa päivähoitolapsia päiväkotien, ryhmäperhepäiväkodin sekä hoitorenkaiden hoitopaikkoihin täytössä huomioidaan lasten päivittäinen/viikoittainen/kuukausittainen hoidon tarve siten, että yhtä hoitopaikkaa saattaa käyttää useampikin lapsi.
  2. Erityishoitoa ja kasvatusta tarvitseville lapsille järjestetään tarvittaessa henkilökohtainen tai ryhmäavustaja asiantuntijalausunnon ja diagnoosin perusteella.
  3. Erityistä hoitoa ja kasvatusta tarvitsevien lasten kehityksen tukeminen edellyttää mahdollisimman pysyviä ihmissuhteita.

Perhepäivähoitoa koskevia periaatteita:

  1. Perhepäivähoitoa voidaan järjestää joko huoltajan tai lapsen kodissa.
  2. Perhepäivähoitoa voidaan järjestää päivähoidon ohjaajan harkinnan mukaan lapsen kodissa seuraavissa tapauksissa:
    1. Lapsen vamma tai sairaus edellyttää kotihoitoa
    2. Perheessä on vähintään neljä alle kouluikäistä lasta
    3. Useamman perheen hoitorenkaan muodostaminen mahdollista
  3. Täyttä työaikaa tekevälle perhepäivähoitajalle järjestetään pääsääntöisesti kaksi viikkovapaata ja ylityö korvataan pääsääntöisesti vapaa-aikana.

Päivähoitomaksun laskuttamisessa noudatettavia periaatteita:

  • Päivähoitomaksu on kuukausimaksu, joka peritään täysmääräisenä tilapäisistä poissaoloista huolimatta. Päivähoitomaksu peritään 11 kuukaudelta vuodessa siten, että heinäkuu on maksuton, mikäli edeltäviltä 11 kuukaudesta päivähoitomaksu on laskutettu. poikkeustapauksissa maksu voidaan periä myös 12 kuukaudelta vuodessa.
  • Päivähoitomaksun perusteiden muutokset on aina etukäteen sovittava varhaiskasvatuspäällikön kanssa. Muutoin maksu peritään kulloinkin voimassa olevan päätöksen mukaisesti.
  • Päivähoitomaksun perusteena olevien hoitopäivien lukumäärä määrätään samansuuruisena vähintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.
  • Mikäli lapsi on poissa päivähoidosta hoitajan vuosi- ja sairasloman ajan tai hoitopaikka on muusta syystä suljettuna, eikä varahoitopaikkaa käytetä, hyvitetään poissaolopäivät kuukausimaksusta.
  • Mikäli lapsi on sairauden takia poissa yli 10 päivää, peritään puolet kuukausimaksusta. Muilta osin sairaspäivät eivät vaikuta päivähoitomaksuun.
  • Mikäli lapsen hoitopaikka sanotaan irti, päivähoitomaksun periminen päättyy irtisanomispäivänä. Mikäli hoitopaikkaa ei ole sanottu irti, peritään maksuna puolet maksupäätöksen mukaisesta maksusta, jos poissaolo jatkuu yhtä jatkoisesti kokonaisen kalenterikuukauden.
  • Lisätietoa päivähoitomaksuista sekä muista varhaiskasvatusasioista saa varhaiskasvatuspäälliköltä puhelinnumerosta 014- 2671 221.
Varhaiskasvatuksen käytänteitä
  • Juhlistamme lasten syntymä- ja nimipäiviä pienellä ryhmässä pidettävällä tuokiolla.
  • Lasten vaatteiden ja tavaroiden nimikoiminen on tärkeää, ettei ikäviä sekaannuksia tapahdu.
  • Saavuttaaksemme yhtenäisen käytännön koulun kanssa, ruoka-aineallergioista tulee toimittaa todistus varhaiskasvatuksen toimintayksikköön ( päiväkoti / perhepäivähoito ).
  • Varhaiskasvatuksen toimintatapa on varata keskusteluaika jokaisen lapsen vanhemmalle/vanhemmille. Silloin henkilökunta on varannut aikaa vaihtaa ajatuksia juuri Sinun lapseesi liittyvissä asioissa. Olemme valmiita kuuntelemaan, keskustelemaan ja vaihtamaan kuulumisia myös päivittäin lapsen tullessa tai lähtiessä päivähoidosta.
  • Joutessamme rajoittamaan lasta esimerkiksi tekemästä toiselle ikäviä asioita, erotamme lapsen joksikin aikaan ryhmän toiminnasta, kuitenkin niin, että lapsi ei jää yksin. Jos lapsi käyttäytyy siten, että siitä koituu vaaraa lapselle itselleen tai toisille, käytämme holding-terapiaa eli kiinnipitohoitoa. Tämä saattaa aiheuttaa hoidossa tietämättömille hämmennystä, mutta se on lapselle turvallisuutta luova toimenpide. Jos kiinnipitohoitoa on hoitopäivän aikana tarvittu, siitä keskustellaan lapsen vanhempien kanssa samana päivänä. Lisätietoa kiinnipitohoidosta voit saada henkilökunnaltamme.
  • Toimintakulttuuriin kuuluu, että jokainen lapsi ulkoilee sään salliessa päivittäin. Varaathan lapsellesi päivähoitoon riittävästi sään mukaista vaatetusta ja varavaatteet.
  • Jos lapsi on niin sairas, että hän ei voi ulkoilla, kannattaa miettiä, jaksaako lapsi olla hoidossa lainkaan.
  • Kerrothan etukäteen, jos lastasi tulee noutamaan joku muu henkilö kuin on sovittu. Palvelusuunnitelmasta poikkeavien hakijoiden osalta tarvitsemme kirjallisen ilmoituksen tai hoitopaikan puhelimeen laitetun viestin. Emme luovuta lasta päihtyneelle vanhemmalle / hakijalle.
  • Jos lasta ei tulla lainkaan hakemaan hoidosta, eikä vanhempiin saada yhteyttä, varhaiskasvatuksen henkilökunnan velvollisuus on ottaa yhteyttä lastensuojeluviranomaisiin.
Allerginen lapsi varhaiskasvatuksessa

Ruoka-allergiat

  • Ruoka (esim. maito, kananmuna, vehnä) voi aiheuttaa lapsille nopeasti, minuuttien tai tunnin kuluessa (iho-oireita, suu-suolioireita, nuhaa, astmaa) tai hitaasti, tuntien tai jopa muutaman päivän kuluessa kehittyviä allergiaoireita. Useimmiten oireet ovat lieviä, väistyvät vähitellen eivätkä tarvitse erityistä hoitoa. Haittaavia oireita hoidetaan välttämällä kyseistä ruoka-ainetta ja käyttäen lääkkeitä tarpeen mukaan.
  • Pääsääntö on, että allerginen lapsi syö päivähoidossa samaa ruokaa kuin muut lapset, jollei allergiaruokavalion välttämättömyydestä ole lääkärinlausuntoa.
  • Vahinkoaltistumisen (esim. lapsi ottaa toisen lapsen lautaselta ruokaa) aiheuttamat lievät oireet hoidetaan antihistamiinimikstuuralla tai – tabletilla. Lääkäri opastaa vanhemmat ja he puolestaan neuvovat päivähoidon henkilöstölle varalääkkeen käytön. Myöhäisleikki-ikäisillä lapsilla saattaa olla erityisesti koivun siitepölyallergiaan liittyviä ristiallergioita. Jos tuoreet kasvikset, hedelmät tai juurekset aiheuttavat voimakkaita oireita, lapsi välttää niitä lääkärinlausuntoon perustuen. On huomattava, että välttö koskee vain tuoreita kasviksia eikä esimerkiksi keittoja.
  • Vahinkoaltistuminen aiheuttaa maassamme päivähoidossa vuosittain muutaman nopeasti kehittyvän, vaarallisen allergiareaktion, anafylaksian. Aiheuttajia ovat useimmiten maito, vehnä, kananmuna, soija, kala ja siemenet.

Anafylaksian ensihoito on aina adrenaliini. Anafylaksian saaneen lapsen perheelle opastetaan adrenaliinikynän (EpiPen) käyttö. Vanhemmat ohjaavat yhdessä esimerkiksi neuvolan terveydenhoitajan kanssa päivähoidon henkilökunnalle lääkityksen. Anafylaksiat ovat kuitenkin harvinaisuuksia eikä koko päivähoidon henkilöstön kouluttaminen kaiken varalta ole tarpeen eikä mahdollista.

  • Jos vahinkoaltistuminen aiheuttaa hitaasti kehittyviä iho- tai suolisto-oireita, ne eivät ole vaarallisia eivätkä yleensä tarvitse päivähoidossa annettavaa lääkitystä.
  • Päivähoitolasten mauste- ja lisäaineallergiat ovat harvinaisia. Lääkäri on perusteltava kalliin erityisruokavalion tarve.

Astma

  • Pääsääntö on, että hengenahdistuksesta kärsivää lasta ei viedä päivähoitoon. Astmalääkkeen antaminen päivähoidossa on poikkeus. Suurin osa pienten lasten akuutista astmaoireilusta liittyy flunssiin, jolloin lapsi hoidetaan kotona
  • Astmaa sairastava lapsi alkaa joskus oireilla esimerkiksi retkellä hevostallille tai peleissä ja leikeissä. Tällaisessa vaarassa olevilla lapsilla pitää olla mukana keuhkoputkia nopeasti avaava lääke (pienillä lapsilla tilajatkeen kanssa esim. Airomir+Nebunette, Ventoline+ Babyhaler, isoimmilla lapsilla jauheinhalaattori esim. Buventol Easyhaler). Vanhempien tehtävä on opastaa hoitajat käyttämään lääkettä. Astman ylläpitohoitoon päivähoidon henkilökunnan ei tarvitse puuttua.

Hengitystieallergiat ja atooppinen ihottuma

  • Hengitystieallergiasta kärsivä lapsi ei tarvitse päivähoidossa erityistoimenpiteitä eikä päivähoidossa tehdä tavallisten hygieniatoimenpiteiden lisäksi erityistä allergiasaneerausta. Monissa perheissä on lemmikkieläimiä ja allergeeneja tarttuu vaatteisiin. Vaatteita ei tarvitse vaihtaa tai puhdistaa päivähoitopaikkaan tullessa.
  • Allergisesta nuhasta kärsivät lapset saavat lääkkeensä (antihistamiini, nenäsumute ja silmätipat) kotona.
  • Atooppista ihottumaa hoidetaan päivittäisellä rasvauksella, joka toteutetaan pääsääntöisesti kotona.
EdLevo

Edlevo on mobiili / -websovellus vanhemmille hoitoaikavarausten tekemiseen. Poissaolot ja loma-ajat voidaan ilmoittaa Edlevossa viikkoa ennen. Äkillisissä muutoksissa vanhemmat ottavat yhteyttä suoraan hoitopaikkaan. Edlevoa voi käyttää myös etävanhempi, joka on lapsen virallinen huoltaja.

Ilmoitettuja lomia voi muuttaa lukitusajan puitteissa, minkä jälkeen ohjelma lukittuu. Lukitusajalla lomia ei voi muuttaa. Jos lomiin tulee muutoksia, ota yhteyttä hoitopaikkaan.

Kaikki perheet ilmoittavat loma-aikojen hoidon tarpeen Edlevolla. Mikäli lapsella / lapsilla ei ole kyseisenä aikana ollenkaan lomaa, kysely palautetaan tyhjänä. Joka sisarukselle loma ilmoitetaan erikseen.


Edlevon mobiiliversiota voi käyttää Android ja IOs laitteissa ja web version käyttöön suosittelemme joko Chrome tai Firefox selainta.

Edlevo on toteutettu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Mobiilisovelluksen lataaminen on huoltajalle maksutonta ( Mobiilisovelluksen käyttö on maksutonta).


Hakeminen varhaiskasvatukseen

Päivähoitopaikkaa voi hakea ympäri vuoden. Järjestämispaikkoina ovat päiväkodit kirkonkylällä, asemalla ja Niemisjärvellä ja perhepäivähoito hoitajien kotona kunnan eri alueilla.  

Hankasalmi, Jyväskylä, Laukaa, Luhanka, Muurame, Petäjävesi, Toivakka ja Uurainen muodostavat seudullisen päivähoidon palvelualueen. Kuntien asukkailla on mahdollisuus hakea lasten päivähoitopaikkaa ja ilmoittautua päivähoidossa tapahtuvaan esiopetukseen yli kuntarajojen. Päivähoitopaikka toisesta kunnasta myönnetään kuntien sopimien periaatteiden mukaan.

Päivähoitopaikkaa haetaan täyttämällä päivähoitohakemus ja tuloselvitys sekä tarvittaessa myös yritystuloselvitys.

Lomakkeet

Päivähoitomaksun määräytymisperusteet on selvitetty seudullisessa asiakasmaksutiedotteessa.

Asiakasmaksutiedote (pdf)