Hankasalmi Kulttuuri, liikunta ja nuoret Liikuntapalvelut Retkeily ja ulkoilu

Retkeily ja ulkoilu

Hankasalmi tarjoaa upeat puitteet retkeilyyn ja ulkoiluun. Tutustu alueen luontoon luontopoluilla, patikoi ja pyöräile merkityillä reiteillä, vietä mukava tauko laavulla. Elämykset odottavat!

Keskisenlammen luontopolku ja lintutorni
Häähninmäen ulkoilualue
Lyötinmäen luontopolku
Kärkkäälän luontopolku
Laavut ja taukopaikat
Lintutornit
Tietoa jokamiehenoikeuksista
Yritysten luonto- ja elämyspalvelut


Keskisenlammen luontopolku ja lintutorni

Keskisenlampi on rehevä suorantainen lintujärvi, joka on mukana valtakunnallisessa lintuvesien suojeluohjelmassa. Useat linnut pesivät alueella keväällä ja alkukesästä. Noin kolmen kilometrin mittaisen luontopolun varrella on lintutorni ja luontotauluja, joissa kerrotaan eri suotyypeistä, kasvillisuudesta ja linnuista.

Keskisenlammen luontopolulle pääsee Hankasalmentien varrelta Hangan lavan kohdalta (Hankasalmentie 129). Auton voi jättää Hangan lavan parkkialueelle. Lomakeskus Revontulen suunnasta polulle pääsee kävellen Keskisentieltä. Keskisentiellä ei ole pysäköintialuetta. Kosteimmissa kohdissa on pitkospuita, mutta kumisaappaat ovat tarpeen.

Syksyllä 2021 Keskisenlammen luontopolun yhteyteen on avattu esteetön taukopaikka, jonne pääsee kivituhkapintaista huoltopolkua Hankasalmentieltä. Huoltopolun alkupäässä on myös pieni parkkipaikka esteettömän kulkemisen saattoliikennettä varten osoitteessa Hankasalmentie 138 . Taukopaikalla on tulisijallinen kota, joka sopii suuremmankin porukan eväsretkikohteeksi (max. 40 h) sekä käymälä. Molempiin on esteetön kulku esim. pyörätuolilla.

Lammella pesiviä lintuja ovat mm. silkkiuikku, laulujoutsen, sinisorsa, haapana, lapasorsa, tavi, tukkasotka,  telkkä, nokikana, kalalokki, kalatiira, töyhtöhyyppä, kuovi, taivaanvuohi, valkoviklo, metsäviklo, ruokokerttunen, rytikerttunen, pajusirkku, kaulushaikara, ruskosuohaukka ja kurki.


Häähninmäen ulkoilualue

Yhdistys- ja vapaaehtoistoimijoiden ylläpitämä Häähninmäki on hieno ympärivuotinen luontomatkailukohde, jossa on Hankasalmen ja Konneveden kuntien rajan molemmin puolin polveilevia pyöräily- ja patikointireittejä yhteensä noin 35 km. Häähninvuoren historiallisella rajapyykillä kuntien, maakuntien ja tilojen rajalla on kaikkien luonnossa liikkujien käyttöön tarkoitettu hyvin varusteltu autiotupa keittomahdollisuuksineen. Vuonna 2020 Häähnintuvan viereen on noussut henkeäsalpaavat näköalat tarjoava torni. Sen huipulla oleva mökki on varattavissa yksityiskäyttöön. Häähninmäen ulkoilualueen pysäköintipaikan osoite on Häähninmäentie 160.

Kuvia Häähninmäeltä

Lue lisää: Häähninmäen ulkoilualue | Visit Hankasalmi Häähninmäki


Lyötinmäen luontopolku

KOHTEEN YLLÄPITO ON ELOKUUSSA 2023 TOISTAISEKSI LOPETTU! MAASTO ON VAIKEAKULKUINEN JA OPASTUS PUUTTEELLINEN.

Lyötinmäen luontopolku alkaa Kynsivedentien varrelta, noin 400 m Venekoskentien risteyksestä.  Noin 4,5 km:n mittainen reitti on merkitty punaisella maalilla.

Lyötinmäen polku kertoo vuosituhansien tarinaa alueen luonnosta ja historiasta viimeisimmän jääkauden lopulta nykypäivään. Reitin varrelta löytyvät mm. 1800-luvulla mäenrinteessä sijainneen torpan rauniot. Lyötti tarkoittaa pesäpallon kaltaista peliä, jota Lyötinmäessä pelattiin isolla joukolla. Hankasalmen mäkien tyypilliseen tapaan Lyötinmäki on drumliini eli se on koostumukseltaan moreenia, joka on kasaantunut kalliosydämen ympärille pisaran muotoon jääkauden loppuvaiheessa.

Lyötinmäen koillisosassa on murskaamo, joka on toiminnassa ajoittain syksystä kevääseen.  Räjäytyksistä varoitetaan merkkiäänellä.

Lyötinmäen luontopolun kartan näet tästä.


Kovalanmäen luontopolku

KOHTEEN YLLÄPITO ON ELOKUUSSA 2023 TOISTAISEKSI LOPETTU! MAASTO ON VAIKEAKULKUINEN JA OPASTUS PUUTTEELLINEN.

Kovalanmäki on valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö ja maakunnallisesti arvokas maisema-alue.  Se edustaa Keski-Suomessa harvinaista itäsuomalaista mäkiasutusta. Kovalankylä syntyi 1500 -luvun lopulla Hankasalmen seudun asuttamisen ensimmäisessä aallossa.

Luontopolulle on opasteet Kovalanmäen päältä Hankasalmen Ratsastuskoulun (Kovalanmäentie 228) luota.  Noin 3,5 km pituinen polku on merkitty punaisella maalilla. Alueella on tehty laajahkoja metsätöitä alkukesästä 2020 lähtien, ja tästä johtuen reitti voi olla paikoitellen vaikeakulkuisempi. Kohteen ylläpitoon ja opastukseen liittyviä uudelleenarviointeja tehdään  maanomistajien harjoittaman metsätalouden ehdoilla.

Kovalanmäen luontopolun kartan näet tästä.


Kärkkäälän luontopolku

Noin 2 kilometrin mittainen Kärkkäälän luontopolku kiertelee sykähdyttävissä koskimaisemissa Kärkkäälän kylän sydämessä Hankasalmen kunnan pohjoisilla rajoilla. Korholankoskien ranta-alue kuuluu rantojensuojeluohjelmaan ja vesialue Natura 2000 -verkostoon. Luontopolulle on opasteet Kärkkäälän Nuorisoseuran talon parkkipaikalta osoitteessa Saksalansaarentie 2 sekä Haasianniementieltä.

Opastetun kävelyreitin varrella voi poiketa Keskisenkosken laavulle tai Hannulankosken uittomajalle ja laavulle.  Polku voi olla vaikeakulkuinen keväisin ja syyssateilla, jolloin vesi liukastaa pitkospuut ja saattaa myös nousta polulle.  Luontotaulut kertovat alueelle tyypillisistä ilmiöistä ja seudun historiasta.

Kärkkäälän luontopolun kartan näet tästä.


Laavut ja taukopaikat

Laavut ja taukopaikat palvelevat talvisin hiihtäjiä ja kelkkailijoita sekä kesäisin veneilijöitä ja patikoijia.   Maayhteyden päässä olevat kohteet:

Tavoitettavissa ainoastaan vesitse tai talvella jäätä pitkin


Lintutornit

  • Niemisjärven kylällä sijaitseva Pieni Kaihlanen -lintujärvi kuuluu Natura 2000 -verkostoon.  Järven rannassa sijaitsevalle lintutornille pääsee polkua pitkin Niementien varresta. Talvella aluetta kiertää kunnan ylläpitämä maisemalatu.
  • Keskisenlammen lintutorni sijaitsee luontopolun varressa lammen rannalla.  Tornille pääsee polkua pitkin Hangan lavan kohdalta (Hankasalmentie 129).
  • Leväsenlammen lintutorni sijaitsee Leväsentien (Saarikankaantie) varressa Leväsenlammen rantasuon reunassa.
  • Suojärven lintutorni sijaitsee Kärkkäälän kylällä Suojärven rannassa.  Tornille pääsee Konnevedentien varresta (vastapäätä Ranta-Keurulantien risteystä).

Tietoa jokamiehenoikeuksista

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija.  Haittaa tai häiriötä ei kuitenkaan saa aiheuttaa.

Saat:

  • liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen luonnossa muualla kuin pihamaalla sekä muilla kuin sellaisilla pelloilla, niityillä tai istutuksilla, jotka voivat vahingoittua kulkemisesta
  • oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua, voit esimerkiksi telttailla suhteellisen vapaasti, kunhan pidät huolen riittävästä etäisyydestä asumuksiin
  • poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
  • onkia ja pilkkiä sekä
  • veneillä, uida ja peseytyä vesistössä sekä kulkea jäällä

Lintutornit

Lintutornit

Niemisjärven kylällä sijaitseva Pieni Kaihlanen -lintujärvi kuuluu Natura 2000 -verkostoon.  Järven rannassa sijaitsevalle lintutornille pääsee polkua pitkin Niementien varresta. Talvella aluetta kiertää kunnan ylläpitämä maisemalatu.Keskisenlammen lintutorni...

lue lisää
Laavut ja taukopaikat

Laavut ja taukopaikat

Laavut ja taukopaikat palvelevat talvisin hiihtäjiä ja kelkkailijoita sekä kesäisin veneilijöitä ja patikoijia. Maayhteyden päässä olevat kohteet: Armisveden Kalliolahti: luonnonhiekkaranta, laavu ja nuotiopaikka.  Laavulle pääsee polkua pitkin Selkäniementieltä...

lue lisää
Kärkkäälän luontopolku

Kärkkäälän luontopolku

Noin 2 kilometrin mittainen Kärkkäälän luontopolku kiertelee sykähdyttävissä koskimaisemissa Kärkkäälän kylän sydämessä Hankasalmen kunnan pohjoisilla rajoilla. Korholankoskien ranta-alue kuuluu rantojensuojeluohjelmaan ja vesialue Natura 2000 -verkostoon....

lue lisää
Kovalanmäen luontopolku

Kovalanmäen luontopolku

KOHTEEN YLLÄPITO ON ELOKUUSSA 2023 TOISTAISEKSI LOPETETTU. MAASTO ON OSIN VAIKEAKULKUISTA JA OPASTUS ON PUUTTEELLINEN. JATKOTOIMENPITEISTÄ PÄÄTETÄÄN MYÖHEMMÄSSÄ TARKASTELUSSA. Kovalanmäki on valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö ja maakunnallisesti...

lue lisää
Lyötinmäen luontopolku

Lyötinmäen luontopolku

Lyötinmäen luontopolku alkaa Kynsivedentien varrelta, noin 400 m Venekoskentien risteyksestä.  Noin 4,5 km:n mittainen reitti on merkitty punaisella maalilla. Lyötinmäen polku kertoo vuosituhansien tarinaa alueen luonnosta ja historiasta viimeisimmän jääkauden...

lue lisää
Häähninmäen ulkoilualue

Häähninmäen ulkoilualue

Yhdistys- ja vapaaehtoistoimijoiden ylläpitämä Häähninmäki on hieno ympärivuotinen luontomatkailukohde, jossa on Hankasalmen ja Konneveden kuntien rajan molemmin puolin polveilevia pyöräily- ja patikointireittejä yhteensä noin 35 km. Häähninvuoren historiallisella...

lue lisää