Ulkoliikunta

Frisbeegolf | Hiihto | Kaukalot | Kuntopolut | Kuntoportaat | Luontoliikunta | Rantalentopallo | Tenniskentät | Uimarannat | Ulkokuntosali | Urheilukentät

Hankasalmella voit liikkua ja harrastaa monipuolisesti erilaisia ulkoliikuntalajeja. Lähde liikkumaan syleilevän luonnon keskelle!

Kunnan liikuntapalveluissa otetaan vastaan palautetta ja ideoita puitteiden ja olosuhteiden suunnitteluun liittyvissä kysymyksissä.

Liikuntapalveluiden yhteystiedot:


Frisbeegolf

Hankasalmella on kunnan ylläpitämiä ja yksityisiä frisbeegolf-ratoja. Oma rata löytyy pian kaikista kolmesta taajamasta. Kunnan ylläpitämät radat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä: frisbeegolfkiekkoja voi lainata kirjastoista.

Kirkonkylä, Ruokoniementie 4, Leirintäalue: 9 väylää RATAKARTTA
Asema, Kuuhankavedentie 39, Aseman koulu: 9 väylää RATAKARTTA
Niemisjärvi, Koulunmäentie 6, Niemisjärven koulu: 9 väylää RATAKARTTA
Lomakeskus Revontuli, Revontulentie 1: 2 x 9 väylää LISÄTIETOJA

Lisätietoja Hankasalmen frisbeegolf-radoista löydät frisbeegolfradat.fi -sivustolta.


Hiihto

Tältä sivulta löydät tietoa Hankasalmen hiihtoreiteistä ja niiden kunnossapidosta.

Hankasalmen ladut löytyvät uudesta Jyvässeudun latuinfosta. Jyvässeudun latuinfo löytyy osoitteesta: https://jyvaskyla.fluentprogress.fi/outdoors/. Sivustolta löydät tiedon Hankasalmen kunnan ylläpitämistä hiihtoreiteistä ja luistelupaikoista. Kartalla näkyvät myös latujen läheisyydessä olevat parkkipaikat sekä tulipaikat. Fluent Outdoors -sivustoa kehitetään ja kohteiden tietoja täydennetään.

Videoltamme näet, miltä sivusto näyttää ja saat vinkkejä sen käyttöön:

Hankasalmen kunnan liikuntapalvelut tilaa latujen ylläpidon kunnan infrapalveluilta. Akuuteissa kysymyksissä suora yhteys ylläpidosta vastaaviin on nopein reitti ratkaisuihin.

Kunnan ylläpitämien latujen kunnossapidon yhteyshenkilöt:
Latuvastaava Kirkonkylä, Niemisjärvi ja Asema p. 040 749 4752
Latuvastaava Niemisjärvi ja Asema p. 040 577 8389

Kunnossapidon palaute ja kehittämisehdotukset: liikuntapalvelut@hankasalmi.fi, p. 040 820 6341

Hankasalmen kunnan infrapalvelujen ylläpitämät ladut

KIRKONKYLÄ

Kirkonkylän laduille pääsee kolmelta parkkialueelta: Elsankujan päästä, Keskustien ja Hankamäentien risteyksestä sekä Hankamäentien varresta.
Tertunpellon valaistu hiihtomaa soveltuu lapsille ja kaikille muillekin hiihdon tekniikkaharjoitteluun
Hankamäen valaistu kuntorata, vaativa kilpalatuprofiili, kokonaispituus 7 km
Kääkön lenkki, helppoa lähes tasamaahiihtoa, pituus 4,5 km
Kirkonkylän valaistu kuntorata, myös kävelijöiden käytössä, pituus 2,5 km
Hiihtomaa – Hankamäentie -peltolatu, helppo edestakainen reitti n. 10 km. Noin 1,3 km:n mittainen siirtymä Hankamäentie – Nälkämäentien ylitys – Hertuntie.

SEUTULADUT

Pysäköinti Revontulessa ja Häkärinteillä

Revontuli – Nälkämäki, edestakainen reitti 16 km TULOSSA KARTTA
Häkärinteet – Nälkämäki, edestakainen reitti 8 km TULOSSA KARTTA
Revontuli – Häkärinteet, edestakainen reitti 24 km TULOSSA KARTTA 

ASEMA 

Pysäköinti: Aseman koulu, Kuuhankavedentie 39

Aseman valaistu kuntorata, 1,2 km
Aseman yhdyslatu koulu-urheilukenttä
Aseman urheilukentän latu

NIEMISJÄRVI 

Niemisjärven valaistu kuntorata, pysäköinti Niemisjärven koulun pihassa, Koulunmäentie 6
Kaihlasen lenkki, pysäköinti vanhan vedenpuhdistamon pihassa Niementie 25

Yhteistyökumppaneiden ylläpitämät ladut

Kärkkäälän ja Säkinmäen latuja hoidetaan paikallisin talkoovoimin. Suuri kiitos kylätoimijoiden aktiivisuudelle pyyteettömästä talkootyöstä Hankasalmen monipuolisten liikuntaympäristöjen hyväksi!

Kärkkäälä: Latuverkostoa on yhteensä n. 9 km, josta valaistu osuus on 1,6 km. Osoite Saksalansaarentie 25, HKS-Holzin pihaan on lupa pysäköidä. Isompi parkkipaikka lähistöllä myös Kärkkäälän nuorisoseurantalon pihassa osoitteessa Saksalansaarentie 2.
Säkinmäki: Latua yhteensä noin 10 km, lähtö Säkinmäen korsulta.
Häkärinteet, laskettelukeskus: valaistu latu 4 km

Hiihtomaa

Lapsiperheiden ykköspaikka talviaikaan on Hiihtomaa kirkonkylän Tertunpellolla. Täällä hiihtoreittien risteyskohdassa on lapsille mahtava pulkkamäki ja lyhyt hiihtolenkki. Tauolla voi lämmitellä ja syödä eväät viihtyisässä, tilavassa kodassa. Kota on talvikaudella avoinna aamusta iltaan: sulan maan aikana kotaa voi varata ryhmien käyttöön. Varaukset ja avainten luovutus pääkirjastosta. Kota sijaitsee osoitteessa Elsankuja 9.


Kaukalot

Valaistu kaukalo löytyy kaikista taajamista: kirkonkylältä Kuuhankaveden koululta, Aseman koululta ja Niemisjärven koululta, sekä Ristimäen kylältä. Kuuhankaveden koulun kaukalon yhteyteen tehdään talvisin myös pienempi, avoin jääkenttä. Ristimäen koulun kaukaloa ylläpitävät kylätoimijat yhdessä kunnan kanssa.


Kuntopolut

Kirkonkylä, keskusta (2,5 km, valaistu)
Kirkonkylä, Hankamäki (7 km, valaistu)
Asema (1,2 km, valaistu)
Niemisjärvi (1,6 km, valaistu)
Kärkkäälä (1,3 km, valaistu)


Kuntoportaat

Kirkonkylälle, keskustan kuntopolun yhteyteen rakennettiin kuntoportaat syksyllä 2021. Portaat löytyvät Mörkölänmäestä, joka sijaitsee Kuuhankaveden koulun ja Ruokoniemen välissä. Kuntoportailla on yhteensä 89 askelmaa ja ylä- ja alatasojen korkeusero on noin 13 metriä.

Treenaa kuntoportaissa Jennin ja Kaisan kanssa! Porrastreeni 1 on hypytön, joka sopii monen tasoille treenaajalle.

Luontoliikunta

Tutustu Hankasalmen upeisiin luonto- ja retkeilykohteisiin täällä – yhdistä luonto ja liikunta!


Rantalentopallo

Kirkonkylällä (2 kpl) tenniskentän yhteydessä, Ruokoniementie
Asemalla uimarannan yhteydessä, Salon ranta, Uimalantie


Tenniskentät

Kirkonkylä, Ruokoniemi, Ruokoniementie,
Asema, koulun piha, Kuuhankavedentie 39


Uimarannat

Hankasalmen kunnan ylläpitämiltä uimarannoilta löydät jokaiselta laiturin, pukukopin, wc:n sekä rantalentopallokentän. Läheisyydessä vesillelaskupaikat ja matonpesutelineet.

Kirkonkylä, Ruokoniemi, Ruokoniementie. Alueelle monipuolisesti aktiviteettejä mm. Frisbeegolf-rata, tenniskenttä, rantalentopallokentät (2 kpl) sekä ulkokuntosali. Läheisyydessä vesillelaskupaikka (kulku Kirkkorannantietä).
Asema, Salon ranta, Uimalantie. Viihtyisä ranta-alue Ysitien läheisyydessä.
Niemisjärvi, Purrintie 24

Kirkonkylän uimaranta.


Ulkokuntosali

Valaistu ja tekonurmialustainen, maksuton ja kaikille avoin ulkokuntosali sijaitsee Ruokoniemessä, Mörkölänmäen alarinteessä Ruokoniementien varressa. Kuntosalilla on käytössä viisi varsinaista laitetta kaikkien kehon päälihasten treenaamiseen. Laitteissa on säädettävät painopakat, minkä vuoksi ne soveltuvat monentasoisille treenaajille. Ulkokuntosalilta löytyy lisäksi leuanvetotangot ja ns. bokseja punnerruksia, askelluksia, hyppyjä ja dippejä varten.


Urheilukentät

Aseman urheilukenttä, yleisurheilu: keskikenttä kivituhkaa, suorituspaikat ja etusuora kestopäällysteisiä, muu juoksurata murskapintainen.  Juoksurata 350 m. Tervaniementie.
Peruskorjaus on vuoden 2025 investointisuunnitelmassa

Kirkonkylän urheilukenttä: Pesäpallokenttä, kivituhkapintainen. Pellisentie 1, 41520 Hankasalmi.

Pellisenrannan liikuntapuiston (ent. kirkonkylän urheilukenttä) 3D-mallinnus – käyttöönotto kesäkuussa 2024

Niemisjärven kenttä: Jalkapallokenttä, massapintainen, Anterontie 1.

Hankasalmen sivistyslautakunta on 12.12.2023 päättänyt, että Niemisjärven lähiliikuntaolosuhteiden ensimmäisen vaiheen kehittämiseen haetaan harkinnanvaraista valtionavustusta liikuntapaikkarakentamisen perustamishankkeiden vuoden 2024 määrärahasta. Niemisjärven lähiliikuntaympäristön kehittämisen ensimmäisen vaiheen ytimessä on kunnan investointiohjelmaan merkitty ulkokuntosali, johon kytketään laajempaa liikunnallista toiminnallisuutta, kunnan viher- ja ympäristörakentamista sekä leikin ja liikunnan yhdistämistä Niemisjärven taajamassa.


Tietoja kunnan liikuntapaikoista ja niiden käyttövuoroista, liikuntatapahtumista sekä liikuntatilojen ja -kenttien vuokraamisesta voit tiedustella kunnan liikuntapalveluvastaavalta.


Tutustu myös hankasalmelaisten yritysten liikuntapalveluihin. Vaihtoehtoja löytyy golfista keilaukseen ja ratsastuksesta lasketteluun.

Paikalliset yritykset – Harrastusmahdollisuudet