Opiskelijana

Ilmoittautuminen | Kurssimaksut ja alennukset | Liikuntakortti | Opetuksen arviointi | Opintoneuvonta | Opiston tasa-arvo ja yhdenvertaisuus | Tilauskoulutus | Todistukset


Ilmoittautuminen

Kursseille voi ilmoittautua joko verkossa tai puhelimitse. Syksyllä kauden alkaessa järjestetään yleensä myös ilmoittautumistilaisuus, jossa voi käydä ilmoittautumassa henkilökohtaisesti. Kaikille kursseille ilmoittaudutaan ennakkoon ja ilmoittautumiset ovat sitovia. Viimeiset ilmoittautumispäivät on mainittu kurssitietojen yhteydessä verkossa ja painetussa opinto-ohjelmassa.

Ilmoittautuessa tarvitaan kurssin numero ja nimi, opiskelijan oma nimi ja henkilötunnus, osoite, sähköpostiosoite sekä matkapuhelinnumero ilman väliviivaa tai -lyöntiä. Lisäksi kysymme joitakin tietoja Opetushallituksen tilastointeja varten. Jos laskutusosoite on eri kuin kurssilaisen oma osoite, ilmoita laskutusosoite. Alle 18-vuotiaasta tarvitsemme aina huoltajan/maksajan tiedot laskutusta varten. Nämä tiedot tarvitsemme myös puhelinilmoittautumisissa.

Ilmoittautuessasi sitoudut maksamaan kurssimaksun. Laskun maksamatta jättäminen aiheuttaa opiskelijaoikeuden menettämisen. Maksuttomia tutustumiskäyntejä ei ole kursseille käytössä, ellei erikseen mainita.

Kaikille kursseille voi tulla mukaan myös ilmoittautumisajan päätyttyä, jos kurssilla on tilaa. Tiedustele vapaita paikkoja kansalaisopiston toimistosta!


Kurssimaksut ja alennukset

Kurssikohtainen maksu määräytyy opetustuntimäärän ja kustannusten mukaan. Opetustunnin pituus on 45 minuuttia. Kurssimaksujen lisäksi joillakin kursseilla peritään moniste-, työkalu- ja uuninkäyttömaksuja. Opiskelijat maksavat kurssilla käyttämänsä materiaalit.

Joillakin kursseilla on kertamaksumahdollisuus, jolloin opettaja kerää kurssilaisilta maksun ja tilittää sen opiston toimistoon. Nämä kurssit on merkitty oppaaseen erikseen. Näille kursseille ei vaadita ennakkoilmoittautumista.

Smartum liikunta- ja kuttuurietua voi hyödyntää kansalaisopiston liikuntaan ja kulttuuriin suuntautuvilla kursseilla. Mikäli haluat maksaa liikunta- ja/tai kulttuurietuun oikeuttavilla seteleillä kokonaisen kurssimaksun, tai osan siitä, maksaminen tapahtuu kunnanvirastolla.

Smartum saldolla voit maksaa kurssimaksun ilmoittautuessasi kurssille internetissä. Kun olet ensin vahvistanut internetissä kurssille ilmoittautumisen, järjestelmä antaa sinulle mahdollisuuden valita maksutavaksi Smartumin. Valitse maksuvälineeksi Smartum Saldo klikkaamalla Smartum- logoa. HUOM! ETUA EI VOI KÄYTTÄÄ SEURAAVIIN AIHEPIIREIHIN: KIELIKURSSIT, TUTKINTOON JOHTAVA KOULUTUS SEKÄ RUOKA- TAI JUOMAKULTTUURI (TVL 69§). ETU ON HENKILÖKOHTAINEN. Lisätietoja Smartumin käytöstä: www.smartum.fi

Maksamattomat kurssimaksut menevät perintään. Kurssimaksu palautetaan opiskelijalle vain kurssin peruuntuessa tai jos opiskelija ei voi osallistua kurssille opiston kurssiin tekemän muutoksen takia. Maksuja ei palauteta, jos opiskelija keskeyttää kurssin. Kansalaisopiston kurssien maksut kattavat koko lukuvuoden opetuksen.

Sisaralennus 20 % (koskee alle 16-v samassa taloudessa asuvia). Ensimmäinen maksaa täyden maksun, seuraavat saavat alennuksen. Alennus myönnetään vain musiikin yksilöopetuskursseista ja hinnaltaan edullisemmasta kurssista. Alennukset eivät koske moniste-, kirja- tai materiaalimaksuja. Alennuksen saaminen edellyttää, että sisarukset on ilmoitettu opiston toimistoon laskutusta varten ennen kurssien alkamista.

70 vuotta täyttäneille myönnetään 50 % alennus Liikuntakortista. Hinnanalennukseen ei voi yhdistää muita etuja tai alennuksia. Liikuntakortti tilataan opiston toimistosta lukuvuoden alkaessa.


Liikuntakortti

Liikuntakortin hinta on 144 €/lukuvuosi ja se tilataan opiston toimistosta lukuvuoden alkaessa. Ilmoittaudu samalla niihin liikuntaryhmiin, joille haluat osallistua. Ei internet-ilmoittautumista.

Liikuntakortilla voi osallistua kansalaisopiston järjestämiin liikuntaryhmiin syys- ja kevätlukukaudella, poikkeuksena järjestämiskustannuksiltaan kalliimmat kurssit, jotka on merkitty opinto-ohjelmaan EI LIIKUNTAKORTILLA. HUOM! Jos jäät 3 kertaa pois ilman perusteltua syytä (sairaus tai matka) kuntosaliryhmästä, johon olet ilmoittautunut liikuntakortilla, paikkasi annetaan toiselle.


Opetuksen arviointi

Vapaan sivistystyön laki velvoittaa oppilaitokset arvioimaan antamaansa koulutusta ja sen vaikuttavuutta. Arvioinnin tarkoituksena on tukea kansalaisopistotoiminnan kehittämistä ja parantaa oppimisen edellytyksiä. Keskeisin arvioinnin muoto on itsearviointi, jossa opiskelijat ja opettajat arvioivat opetusta ja toimintaa. Kurssin päättyessä opiskelijat täyttävät arviointilomakkeen, joka palautetaan nimettömänä opiston toimistoon.


Opintoneuvonta

Opintoneuvonta on maksutonta. Opintoneuvontaa voit tiedustella kansalaisopiston toimistosta.


Opiston tasa-arvo ja yhdenvertaisuus

Hankasalmen sivistyslautakunta hyväksyi Hankasalmen kansalaisopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman kokouksessaan 11.6.2024. Opiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa pääset lukemaan alla olevasta linkistä.

Hankasalmen kansalaisopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma


Tilauskoulutus

Tarjoamme räätälöityjä kursseja yritysten, työyhteisöjen ja yhdistysten tarpeisiin. Voit kysellä mitä tahansa kursseja esim. tietotekniikka-, kieli-, liikunta tai ensiapukoulutusta. Opisto käyttää kouluttajina omia opettajiaan ja eri alojen asiantuntijoita. Koulutusta järjestetään tilaajan toivomana ajankohtana joko työyhteisön, opiston tai muissa tarkoitukseen sopivissa tiloissa.


Todistukset

Opiskelija voi pyynnöstä saada maksuttoman todistuksen meneillään olevan lukuvuoden opinnoistaan. Myöhemmin pyydettäessä opisto perii todistuksista 10 €:n maksun.

Lukiolaiset ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijat voivat saada omassa oppilaitoksessaan kurssisuorituksen sellaisista hyväksytysti suoritetuista kansalaisopiston kursseista, jotka täyttävät tarvittavat kriteerit esim. tuntimäärien ja sisällön suhteen. Opiskelijan on aina sovittava korvaavuudesta oman oppilaitoksensa kanssa.