Liikuntaneuvonta

HUOM! Puhelinajavaraus liikuntaneuvontaan tai liikuntaneuvonnan ryhmiin lomailee 5.7. – 4.8.2024 välisen ajan. Voit tuona aikana jättää yhteydenottopyynnön/ilmoittautumisen sähköpostiin jenni.laitinen@hankasalmi.fi. Vastaamme sinulle lomalta palattuamme. Ihanaa kesää!

Oletko tulossa liikuntaneuvontaan? Täytä ennen ensimmäistä tapaamista liikuntaneuvonnan esitietolomake! Esitietolomakkeen löydät täältä (klikkaa). Jos sinun ei ole mahdollisuutta vastata lomakkeeseen sähköisesti, voit täyttää lomakkeen liikuntaneuvonnan tapaamisella.

Varaa aika liikuntaneuvontaan! Laita viestiä sähköpostiin jenni.laitinen@hankasalmi.fi tai soita p. 0404873857 (voit myös jättää soittopyynnön tekstiviestillä). Liikuntaneuvontaan on myös mahdollisuus tulla lääkärin, sairaanhoitajan tai jonkin muun ammattihenkilön lähetteellä

Liikuntaneuvontaa toteuttaa #hankasalmiliikkuu -hankkeen liikuntakoordinaattori Jenni Laitinen ja liikunnanohjaaja Kaisa Koutonen (kaisa.koutonen@hankasalmi.fi, p.0401547316). Tervetuloa mukaan!

Liikuntaneuvonta on kuntalaisten terveyttä edistävä hyvinvointipalvelu, joka on yksilöllistä terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä ammattilaisen ohjauksessa. Liikuntaneuvonnan tavoitteena on löytää keinot elää terveellisempää ja liikunnallisempaa elämää. Liikuntaneuvonta on vaiheittain etenevä ja tavoitteellinen prosessi, joka sisältää tarvittaessa useampia tapaamisia ja/tai yhteydenottoja ammattilaisen ja asiakkaan kesken (3 krt – 6 kk).

Ensimmäisellä tapaamisella tehdään alkukartoitus keskustellen ja yhdessä sovittuja mittauksia ja mittareita käyttäen. Mittareina voidaan käyttää asiakkaan omaa kokemusta, kehonkoostumusmittausta ja erilaisia kuntotestejä (tuolilta ylösnousu/toistokyykistys, puristusvoimatesti, tasapainotesti). Mittarit valitaan jokaisen asiakkaan kanssa yhdessä ja tarkoituksen mukaisesti. Tapaamisella suunnitellaan prosessin etenemistä.

Liikuntaneuvonnan tavoitteena on, että terveytensä tai hyvinvointinsa kannalta liian vähän liikkuva asiakas motivoituu liikkumaan itselleen mieluisalla tavalla, omaa terveyttään ja hyvinvointiaan edistäen. Liikuntaneuvonnasta voit saada vinkkejä myös terveelliseen ravintoon, lepoon sekä painonpudotukseen/hallintaan.

Liikuntaneuvonnassa asiakasta autetaan löytämään ratkaisuja siihen, kuinka elää aktiivisempaan elämä. Valmiita malleja ja ratkaisuja ei anneta, vaan kysymyksillä ja keskustelulla herätellään asiakas pohtimaan ja löytämään itse keinot, miten saavuttaa henkilökohtaisesti määritellyt tavoitteet. (Liikkuva Aikuinen – www-sivut)

Koko perhe liikkeelle liikuntaneuvonnalla!

Onko perheessäsi alle kouluikäisiä tai alakouluikäisiä lapsia? Mietityttääkö sinua perheen lasten liikkuminen ja liikunnan määrä? Kaipaatko vinkkejä perheen yhteiseen liikuntaan? Oletko huolissasi lapsen liikkumisesta, ylipainosta tai jaksamisesta? Hankasalmella liikuntaneuvonta on tarkoitettu kaikille. Perheliikuntaneuvonta voi olla oma kokonaisuus ( 3 tapaamista) tai osa yksilöille suunnattua liikuntaneuvontaa. Tapaamisilla pohditaan ammattilaisen opastamana perheen liikkuja tyyppejä ja suhdetta liikkumiseen. Mietitään kuinka perheen arkea voidaan pienillä askelilla muuttaa liikkuvaisemmaksi ja sitä kautta vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin.

Kysy lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Liikuntaneuvonnan palveluketju, Hankasalmi 2023.

Opastusta kuntosalilla!

Vinkkejä ja apua turvalliseen harjoitteluun kuntosalilla! Oletko aloittamassa kuntosaliharjoittelua etkä oikein tiedä mitä sinun kannattaisi salilla tehdä? Olet ehkä jo käynyt salilla, mutta kaipaat liikevinkkejä tai vaihtoehtoja harjoitteluun. Opastamassa liikuntapalveluiden Jenni ja Kaisa.

Monitoimitalon kuntosali (os. Kirkkotie 11). Maksuton. Saavu vain paikalle!

ti 27.8. klo 17.00 – 19.00

ke 28.8. klo 9.30 – 11.00

ma 2.9. klo 16.00 – 18.00

ke 4.9. klo 7.30 – 8.30

Tervetuloa!

Syksyn 2024 ryhmät:

Elämäntapamuutosryhmä starttaa 27.8. alkaen

Liikutko liian vähän? Kaipaatko vinkkejä terveelliseen ruokailuun ja tasapainoiseen elämään? Kaipaatko elämäntapamuutosta ja vertaistukea? Haluaisitko pudottaa painoa 5 – 10 kg? Tule mukaan maksuttomaan ryhmään!

Ryhmä on tarkoitettu työikäisille ja eläkeläisille, jotka terveytensä kannalta liikkuvat liian vähän. Kykenet omatoimiseen liikkumiseen ilman apuvälineitä. Tapaamme ryhmänä 10 kertaa. Tiistaisin klo 16.30-17.45. Monitoimitalon Aalto/Aqua, tai muu ennalta sovittu paikka.

Neljä ensimmäistä tapaamista viikon välein teemoittain:

  • ti 27.8. klo 16.30 – n. 18.00 Tavoitteet, motivaatio ja helpot alkumittaukset. HUOM! kesto.
  • ti 3.9 klo 16.30 – 17.45 Terveellinen ravinto
  • ti 10.9. klo 16.30 – 17.45 Liikunta
  • ti 17.9. klo 16.30 – 17.45 Lepo ja uni

Tämän jälkeen tapaamme keskimäärin joka toinen viikko. Tarkempi aikataulu jaetaan ryhmäläisille ensimmäisellä kerralla. Lisäksi halutessasi sinun on mahdollisuus sopia yksi henkilökohtainen tapaaminen ohjaajan kanssa, jolloin sinulle laaditaan tavoitteitasi tukeva liikuntaohjelma esim. kuntosalille tai kotiin.

Ryhmän alussa ja lopussa teemme InBody-kehonkoostumusmittaukset sekä helpot kuntotestit. Tapaamisilla vaihdetaan kuulumiset sekä joka kerta myös liikutaan. Ryhmään otetaan max. 8 henkilöä.

Ryhmän ohjaajana toimii liikuntakoordinaattori Jenni Laitinen

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: jenni.laitinen@hankasalmi.fi tai p. 0404873857

HUOM! Puhelinajanvaraus lomailee 5.7. – 4.8. välisen ajan. Voit ilmoittautua s-postiin kyseisenä aikana. Olen sinuun yhteydessä heti 5.8. alkavalla viikolla. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ahaa! -aivotreeniryhmä aloittaa UUTTA!

Ensimmäinen ryhmä laatuaan kokoontuu ensimmäisen kerran tiistaina 3.9.

Ryhmä kokoontuu Pääkirjaston Saaran huoneessa (Rantakalliontie 3) tiistaisin klo 11 – 12.30. Ohjaajat: Jenni Laitinen ja Kaisa Kaisa Koutonen. Ryhmä kokoontuu kaikkiaan 10 kertaa, ajankohta: 3.9. – 12.11. (ei viikolla 42).

Ahaa! Aivotreeniryhmässä treenataan aivoja monipuolisten kynä-paperitehtävien avulla. Tehtävät tehdään ohjatusti, rennossa ilmapiirissä vailla suorituspaineita. Aivojen haastaminen ja harjoittaminen huoltaa aivoja ja voi auttaa myös arjen pulmissa. ​

Suosittelemme ryhmää erityisesti yli 65 -vuotiaille, mutta myös nuoremmat ovat tervetulleita, mikäli kokevat hyötyvänsä aivojen treenaamisesta. Innostus ja utelias mieli riittää!

Maksuton. Ilmoittautuminen 27.8. mennessä jenni.laitinen@hankasalmi.fi, p. 0404873857.

HUOM! Puhelinajanvaraus lomailee 5.7. – 4.8. välisen ajan. Voit ilmoittautua s-postiin kyseisenä aikana. Olen sinuun yhteydessä heti 5.8. alkavalla viikolla. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Vertaisohjatut kuntosaliryhmät UUTTA!

Ryhmät ovat itseharjoitteluryhmiä, missä aloitukseen saa ohjeet ja ohjausta liikunnanohjaajilta. Ryhmillä on vertaisista koostuva vastuupari. Ryhmien tarkoitus on tukea omatoimista itsenäistä harjoittelua. Ryhmässä voi aloittaa, missä vaiheessa tahansa. Ryhmiin ohjaudutaan liikuntaneuvonnan tai fysioterapian kautta. Vapaista paikoista voi tiedustella liikuntakoordinaattori Jenniltä (jenni.laitinen@hankasalmi.fi p. 0404873857) 12.8.2024 alkaen.

Ryhmiä on kaksi: tiistaisin klo 13-14 ja torstaisin klo 14-15. Hinta 50 e/vuosi. Syyskausi 2.9. – 19.12.2024 (15 krt) ja kevätkausi 7.1. – 11.5.2025 (17 krt).

Tuolijumppaa Kirkonkylällä ja Asemalla!

Senioritupa (os. Keskustie 53 A) keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 9.00 – 9.45, 4.9. alkaen.

Hankasalmen Tuikku (os. Asematie 1) torstaisin klo 13.15 – 14.00, 5.9. alkaen.

Ohjaaja: Kaisa Koutonen

Helppoa ja hauskaa liikettä jokaiseen kehoon! Kaikki liikkeet on mahdollista tehdä tuolilla istuen. Toimintakykyä, liikkuvuutta, tasapainoa ja lihasvoimaa.

Kaikille avoin ja maksuton. Saavu vain paikalle.

Tervetuloa!

Tasapainoryhmä yli 70 -vuotiaille. Uusi ryhmä 25.9. alkaen!

Oletko yli 70 -vuotias? Onko tasapaino ja/tai jalkojesi lihasvoima heikentynyt? Pelkäätkö kaatumista?

Ryhmässä opetellaan yhdessä kotona harjoiteltava ohjelma, mikä muodostuu helpoista tasapainoa ja alaraajojen lihasvoimaa kehittävistä harjoitteista. Lisäksi ohjataan säännöllinen kävelyharjoittelu. Tapaamisilla keskustellaan ja harjoitellaan.

Tapaamme aina Seniorituvalla (Keskustie 53 A) keskiviikkoisin klo 14.30 – 15.45:
Ensimmäisen kerran tapaamme keskiviikkona 25.9. jolloin keskustelemme tasapainoon liittyvistä asioista sekä teemme helpot alkutestit. Seuraava tapaaminen keskiviikkona 2.10. jolloin harjoittelemme yhdessä harjoitteluohjelman.

Tämän jälkeen kokoonnumme kerran kuukaudessa (20.11. 18.12. 17.1. 28.2.)

Ryhmä on maksuton. Ryhmä on tarkoitettu yli 70 -vuotiaille, joilla tasapaino on heikentynyt (mm. tandem-seisonta, missä jalat ovat perätysten voi tuntua haastavalta, asento huojuttaa). Kykenet toteuttamaan kotona harjoiteltavan ohjelman.

Voit tiedustella ryhmään sopivuudesta Jenniltä (p. 0404873857). Ryhmään voi ohjautua myös ammattilaisen suosituksesta (mm. liikunnanohjaaja, fysioterapeutti, sairaanhoitaja).

Lisätiedot ja ilmoittautuminen:
jenni.laitinen@hankasalmi.fi, p. 0404873857
Ryhmän ohjaajina toimii Liikuntapalveluiden Jenni ja Kaisa

HUOM! Puhelinajanvaraus lomailee 5.7. – 4.8. välisen ajan. Voit ilmoittautua s-postiin kyseisenä aikana. Olen sinuun yhteydessä heti 5.8. alkavalla viikolla. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tervetuloa!

Lainaa liikuntavälineitä Kirjastosta!

Kirjastosta voit lainata erilaisia liikuntavälineitä kirjastokortillasi. Lainattavissa on kahvakuulia 2 – 16 kg (laina-aika 2 viikkoa), voimatankoja 4 – 8 kg (laina-aika 2 viikkoa), frisbeegolf-kiekkoja sekä lumikenkiä 4 kpl (laina-aika 3 vuorokautta). Liikuntavälineitä on mahdollista saada lainaksi kaikista Hankasalmen kirjastopisteistä. Kysy tarkempia tietoja liikuntavälineiden saatavuudesta ja lainaamisesta suoraan kirjastosta. Kurkkaa alta treenivinkkejä laitavälineiden käyttöön!

Treenivinkkejä!

Kahvakuulatreeni 1.
Kahvakuulatreeni 2.

Treenaa kuntoportaissa Jennin ja Kaisan kanssa! Porrastreeni 1 on hypytön, joka sopii monen tasoille treenaajalle.
Treenaa kuntoportaissa Jenni ja Kaisan kanssa. Porrastreeni 2 sisältää hyppyjä. Hyppyihin on myös hypyttömät versiot.

InBody -kehonkoostumusmittaus

Meillä on käytössä InBody 270 -kehonkoostumusmittari. Teemme mittauksia liikuntaneuvonnassa, tapahtumissa sekä järjestämme erikseen InBody-kehonkoostumusmittauspäiviä eripuolella Hankasalmea.

InBody-kehonkoostumusmittauspäivät toteutetaan säännöllisesti n. 6 kk välein (loka-marraskuussa ja huhti-toukokuussa). Seuraa tiedotusta mittauspäivistä hankasalmiliikkuu -somekanavissa sekä Hankasalmen kunnan tiedotuskanavissa.

InBody-mittaus sopii ihan kaikille: kuntoilijoille, urheilijoille sekä kaikille kehonkoostumuksesta kiinnostuneille. InBody-mittaukset perustuvat bioimpedanssimenetelmään, jossa johdetaan kevyt sähkövirta kehosi läpi. Alle minuutin kestävässä mittauksessa selviää kehosi lihaksen, rasvan ja veden määrät jaoteltuna kehon eri osiin. Mittaus on turvallista, nopeaa, edullista, luotettavaa ja helppoa. Mittausta ei suositella, jos sinulla on sydämentahdistin tai vastaava.

Oletko tulossa InBody-kehonkoostumusmittaukseen? Saadaksesi mahdollisimman tarkat mittaustulokset on hyvä olla syömättä ja juomatta 2 tuntia ennen mittausta. Älä harrasta raskasta liikuntaa samana päivänä ennen mittausta. Mittaus tehdään avojaloin. Voit lukea lisää täältä.

#hankasalmiliikkuu -hanke/Hankasalmen kunta