Liikuntaneuvonta

Varaa aika liikuntaneuvontaan! Puhelinajanvaraus p. 0404873857 ma klo 9 -10 ja ti klo 14 – 15. Voit myös jättää soittopyynnön tekstiviestillä tai sähköpostiin jenni.laitinen@hankasalmi.fi.

Liikuntaneuvonta on kuntalaisten terveyttä edistävä hyvinvointipalvelu, joka on yksilöllistä terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä ammattilaisen ohjauksessa. Liikuntaneuvonnan tavoitteena on löytää keinot elää terveellisempää ja liikunnallisempaa elämää. Liikuntaneuvonta on vaiheittain etenevä ja tavoitteellinen prosessi, joka sisältää tarvittaessa useampia tapaamisia ja/tai yhteydenottoja ammattilaisen ja asiakkaan kesken (3 krt – 6 kk).

Ensimmäisellä tapaamisella tehdään alkukartoitus keskustellen ja yhdessä sovittuja mittauksia ja mittareita käyttäen. Mittareina voidaan käyttää asiakkaan omaa kokemusta, kehonkoostumusmittausta ja erilaisia kuntotestejä (tuolilta ylösnousu/toistokyykistys, puristusvoimatesti, tasapainotesti). Mittarit valitaan jokaisen asiakkaan kanssa yhdessä ja tarkoituksen mukaisesti. Tapaamisella suunnitellaan prosessin etenemistä.

Liikuntaneuvonnan tavoitteena on, että terveytensä tai hyvinvointinsa kannalta liian vähän liikkuva asiakas motivoituu liikkumaan itselleen mieluisalla tavalla, omaa terveyttään ja hyvinvointiaan edistäen. Liikuntaneuvonnasta voit saada vinkkejä myös terveelliseen ravintoon, lepoon sekä painonpudotukseen/hallintaan.

Liikuntaneuvonnassa asiakasta autetaan löytämään ratkaisuja siihen, kuinka elää aktiivisempaan elämä. Valmiita malleja ja ratkaisuja ei anneta, vaan kysymyksillä ja keskustelulla herätellään asiakas pohtimaan ja löytämään itse keinot, miten saavuttaa henkilökohtaisesti määritellyt tavoitteet. (Liikkuva Aikuinen – www-sivut)

Liikuntaneuvonnan palveluketju, Hankasalmi 2023.

Tee itsearviointi “Liikunko minä riittävästi”. Arvioi nykyisiä liikkumistottumisiasi ja testaa voisiko liikuntaneuvonnasta olla sinulle apua. Liikuntaneuvontaan on myös mahdollisuus tulla lääkärin, sairaanhoitajan tai jonkin muun ammattihenkilön lähetteellä.

Puhelinajanvaraus (p. 0404873857) maanantaisin klo 9 – 10 ja tiistaisin klo 14 – 15. Voit myös jättää soittopyynnön tekstiviestillä tai sähköpostitse jenni.laitinen@hankasalmi.fi.

Liikuntaneuvontaa toteuttaa #hankasalmiliikkuu -hankkeen liikuntakoordinaattori Jenni Laitinen (jenni.laitinen@hankasalmi.fi, p.0142671400) ja liikunnanohjaaja Kaisa Koutonen (kaisa.koulutonen@hankasalmi.fi, p.041547316).

Kaksi elämäntapamuutosryhmää starttaa syyskuussa!

Liikutko liian vähän? Kaipaatko vinkkejä terveelliseen ruokailuun ja tasapainoiseen elämään? Kaipaatko elämäntapamuutosta ja vertaistukea? Haluaisitko pudottaa painoa 5 – 10 kg? Tule mukaan maksuttomaan elämäntapamuutosryhmään!

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: jenni.laitinen@hankasalmi.fi tai voit jättää txt. soittopyynnön pnro. 040487385

TYÖIKÄISET: Aloitus 5.9. klo 16.30 – n. 18.00 Monitoimitalon Aallossa (Kirkkotie 11)

Ryhmä on tarkoitettu työikäisille, terveytensä kannalta liian vähän liikkuville. Kykenet omatoimiseen liikkumiseen ilman apuvälineitä.

Ryhmäinfo: (5.9. – 19.12.2023)
Tapaamme ryhmänä 10 kertaa.
Tiistaisin klo 16.30 – 18.00, Monitoimitalon Aalto/Aqua, tai muu ennalta sovittu

Lisäksi yksi henkilökohtainen tapaaminen ohjaajan kanssa, jolloin sinulle laaditaan tavoitteitasi tukeva liikuntaohjelma.

Neljä ensimmäistä tapaamista viikon välein teemoittain:
* ti 5.9. klo 16.30 – n.18.00 Tavoitteet, motivaatio ja helpot alkumittaukset.
*ti 12.9. klo 16.30 – 17.45 Terveellinen ruokavalio
*ti 19.9. klo 16.30 – 17.45 Liikunta
*ti 26.9. klo 16.30 – 17.45 Lepo ja uni
Tämän jälkeen kokoonnumme joka toinen viikko.

Ryhmän alussa ja lopussa teemme InBody-kehonkoostumusmittaukset sekä helpot kuntotestit. Tapaamisilla vaihdetaan kuulumiset sekä joka kerta myös liikutaan. Ryhmään otetaan max. 8 henkilöä.

Ryhmän ohjaajana toimii liikuntakoordinaattori Jenni Laitinen
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: jenni.laitinen@hankasalmi.fi tai voit jättää txt. soittopyynnön pnro. 040487385

YLI 63- VUOTIAAT:

Ryhmä on tarkoitettu yli 63 -vuotiaille, terveytensä kannalta liian vähän liikkuville eläkeläisille. Kykenet omatoimiseen liikkumiseen ilman apuvälineitä.

Ryhmäinfo: (18.9. – 18.12.2023)
Tapaamme ryhmänä 8 kertaa.
Maanantaisin klo 12.00 – 13.15, Monitoimitalon Aalto/Aqua

Lisäksi yksi henkilökohtainen tapaaminen ohjaajan kanssa, jolloin sinulle laaditaan tavoitteitasi tukeva liikuntaohjelma.

Neljä ensimmäistä tapaamista viikon välein teemoittain:
* ma 18.9. klo 12.00 – 13.30 Tavoitteet, motivaatio ja helpot alkumittaukset. HUOM AJANKOHTA!
*ma 25.9. klo 12.00 – 13.15 Terveellinen ruokavalio
*ma 2.10. klo 12.00 – 13.15 Liikunta
*ma 9.10. klo 12.00 – 13.15 Lepo ja uni
Tämän jälkeen kokoonnumme joka toinen viikko.

Ryhmän alussa ja lopussa teemme InBody-kehonkoostumusmittaukset sekä helpot kuntotestit. Tapaamisilla vaihdetaan kuulumiset sekä joka kerta myös liikutaan. Ryhmään otetaan max. 8 henkilöä.

Ryhmän ohjaajana toimii liikuntakoordinaattori Jenni Laitinen
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: jenni.laitinen@hankasalmi.fi tai voit jättää txt. soittopyynnön pnro. 0404873857

Tervetuloa!

Ulkoiluryhmät aloittaa toimintansa Hankasalmen Asemalla

Ulkoillaan yhdessä Hankasalmen Asemalla tiistaisin klo 13.15 (19.9. – 31.10.)

Kokoontuminen Asemakadun bussipysäkillä.

Liikkua pitäisi, mutta yksin lähteminen saattaa tuntua tympeältä. Lähdetään yhdessä ulos tutustumaan tuttuihin ja tuntemattomiin paikkoihin Aseman alueella. Samalla tutustutaan muihin kanssaliikkujiin ja nautitaan ulkoilusta yhdessä. Kävelyaika 1-1,5 h ryhmäläisten kävelyhalusta riippuen, rauhallinen tahti.

Ei ennakkoilmoittautumista. Maksuton. Voit osallistua ryhmään kun sinulle sopii.

Tervetuloa!

Liikuntaneuvonnan kuntosalikutsuryhmät

Syksyllä 2023 alkaa Liikuntaneuvonnan kuntosalikutsuryhmät. Ryhmät ovat itseharjoitteluryhmiä, missä aloitukseen saa ohjeet ja ohjausta liikunnanohjaajilta. Ryhmien tarkoitus on tukea omatoimista itsenäistä harjoittelua. Ryhmän kesto 6 kk, ryhmässä voi aloittaa, missä vaiheessa tahansa, aloituksen ajankohdasta tulee sopia liikuntakoordinaattorin (jenni.laitinen@hankasalmi.fi) kanssa. Ryhmiin ohjaudutaan fysioterapian tai liikuntaneuvonnan kautta.

Lainaa liikuntavälineitä Kirjastosta!

Kirjastosta voit lainata erilaisia liikuntavälineitä kirjastokortillasi. Lainattavissa on kahvakuulia 2 – 16 kg (laina-aika 2 viikkoa), voimatankoja 4 – 8 kg (laina-aika 2 viikkoa), frisbeegolf-kiekkoja sekä lumikenkiä 4 kpl (laina-aika 3 vuorokautta). Liikuntavälineitä on mahdollista saada lainaksi kaikista Hankasalmen kirjastopisteistä. Kysy tarkempia tietoja liikuntavälineiden saatavuudesta ja lainaamisesta suoraan kirjastosta. Kurkkaa alta treenivinkkejä laitavälineiden käyttöön!

Treenivinkkejä!

Kahvakuulatreeni 1.
Kahvakuulatreeni 2.

Treenaa kuntoportaissa Jennin ja Kaisan kanssa! Porrastreeni 1 on hypytön, joka sopii monen tasoille treenaajalle.
Treenaa kuntoportaissa Jenni ja Kaisan kanssa. Porrastreeni 2 sisältää hyppyjä. Hyppyihin on myös hypyttömät versiot.

InBody -kehonkoostumusmittaus

Meillä on käytössä InBody 270 -kehonkoostumusmittari. Teemme mittauksia liikuntaneuvonnassa sekä järjestämme erikseen InBody-kehonkoostumusmittauspäiviä eripuolella Hankasalmea.

Inbody-mittaus sopii ihan kaikille: kuntoilijoille, urheilijoille sekä kaikille kehonkoostumuksesta kiinnostuneille. InBody-mittaukset perustuvat bioimpedanssimenetelmään, jossa johdetaan kevyt sähkövirta kehosi läpi. Alle minuutin kestävässä mittauksessa selviää kehosi lihaksen, rasvan ja veden määrät jaoteltuna kehon eri osiin. Mittaus on turvallista, nopeaa, edullista, luotettavaa ja helppoa. Mittausta ei suositella, jos sinulla on sydämentahdistin tai vastaava.

Oletko tulossa InBody-kehonkoostumusmittaukseen? Saadaksesi mahdollisimman tarkat mittaustulokset on hyvä olla syömättä ja juomatta 2 tuntia ennen mittausta. Älä harrasta raskasta liikuntaa samana päivänä ennen mittausta. Voit lukea lisää täältä.

#hankasalmiliikkuu -hanke/Hankasalmen kunta