Liikuntaneuvonta

Oletko tulossa liikuntaneuvontaan? Täytä ennen ensimmäistä tapaamista liikuntaneuvonnan esitietolomake! Esitietolomakkeen löydät täältä (klikkaa). Jos sinun ei ole mahdollisuutta vastata lomakkeeseen sähköisesti, voit täyttää lomakkeen liikuntaneuvonnan tapaamisella.

Varaa aika liikuntaneuvontaan! Laita viestiä sähköpostiin jenni.laitinen@hankasalmi.fi tai soita p. 0404873857 (voit myös jättää soittopyynnön tekstiviestillä).

PopUp! Liikuntaneuvontaa Terveysasemalla (Keskustie 53) parittoman viikon maanantaisin 11.3. 25.3. 8.4. ja 22.4. klo 13 – 15. Ajanvaraukseton, maksuton. Saavu vain paikalle! Voit tulla keskustelemaan kansamme liikkumiseen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista tai siitä voisiko liikuntaneuvonnasta olla sinulle hyötyä. Tervetuloa!

Liikuntaneuvonta on kuntalaisten terveyttä edistävä hyvinvointipalvelu, joka on yksilöllistä terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä ammattilaisen ohjauksessa. Liikuntaneuvonnan tavoitteena on löytää keinot elää terveellisempää ja liikunnallisempaa elämää. Liikuntaneuvonta on vaiheittain etenevä ja tavoitteellinen prosessi, joka sisältää tarvittaessa useampia tapaamisia ja/tai yhteydenottoja ammattilaisen ja asiakkaan kesken (3 krt – 6 kk).

Ensimmäisellä tapaamisella tehdään alkukartoitus keskustellen ja yhdessä sovittuja mittauksia ja mittareita käyttäen. Mittareina voidaan käyttää asiakkaan omaa kokemusta, kehonkoostumusmittausta ja erilaisia kuntotestejä (tuolilta ylösnousu/toistokyykistys, puristusvoimatesti, tasapainotesti). Mittarit valitaan jokaisen asiakkaan kanssa yhdessä ja tarkoituksen mukaisesti. Tapaamisella suunnitellaan prosessin etenemistä.

Liikuntaneuvonnan tavoitteena on, että terveytensä tai hyvinvointinsa kannalta liian vähän liikkuva asiakas motivoituu liikkumaan itselleen mieluisalla tavalla, omaa terveyttään ja hyvinvointiaan edistäen. Liikuntaneuvonnasta voit saada vinkkejä myös terveelliseen ravintoon, lepoon sekä painonpudotukseen/hallintaan.

Liikuntaneuvonnassa asiakasta autetaan löytämään ratkaisuja siihen, kuinka elää aktiivisempaan elämä. Valmiita malleja ja ratkaisuja ei anneta, vaan kysymyksillä ja keskustelulla herätellään asiakas pohtimaan ja löytämään itse keinot, miten saavuttaa henkilökohtaisesti määritellyt tavoitteet. (Liikkuva Aikuinen – www-sivut)

Liikuntaneuvonnan palveluketju, Hankasalmi 2023.

Tee itsearviointi “Liikunko minä riittävästi”. Arvioi nykyisiä liikkumistottumisiasi ja testaa voisiko liikuntaneuvonnasta olla sinulle apua. Liikuntaneuvontaan on myös mahdollisuus tulla lääkärin, sairaanhoitajan tai jonkin muun ammattihenkilön lähetteellä.

Liikuntaneuvontaa toteuttaa #hankasalmiliikkuu -hankkeen liikuntakoordinaattori Jenni Laitinen (jenni.laitinen@hankasalmi.fi, p.0142671400) ja liikunnanohjaaja Kaisa Koutonen (kaisa.koulutonen@hankasalmi.fi, p.041547316).

Elämäntapamuutosryhmiä eläkeläisille ja työikäisille!

Elämäntapamuutosryhmät starttaavat aina tammi-helmikuussa ja syys-lokakuussa. Ryhmiä järjestetään työikäisille sekä yli 63 -vuotiaille. Seuraa #hankasaliikkuun sekä Hankasalmen kunnan tiedotusta!

Ryhmät starttaa tammikuussa 2024!

Liikutko liian vähän? Kaipaatko vinkkejä terveelliseen ruokailuun ja tasapainoiseen elämään? Kaipaatko elämäntapamuutosta ja vertaistukea? Haluaisitko pudottaa painoa 5 – 10 kg? Tule mukaan maksuttomaan ryhmään!

ELÄMÄNTAPAMUUTOSRYHMÄ, YLI 63- VUOTIAAT ALOITUS 31.1. klo 9.00 Monitoimitalon Aalto (Kirkkotie 11)

Ryhmä on tarkoitettu yli 63 -vuotiaille, terveytensä kannalta liian vähän liikkuville eläkeläisille. Kykenet omatoimiseen liikkumiseen ilman apuvälineitä. Tapaamme ryhmänä 10 kertaa. Keskiviikkoisin klo 9 – 10.15, Monitoimitalon Aalto/Aqua, tai muu ennalta sovittu.

Lisäksi yksi henkilökohtainen tapaaminen ohjaajan kanssa, jolloin sinulle laaditaan tavoitteitasi tukeva liikuntaohjelma.

Neljä ensimmäistä tapaamista viikon välein teemoittain:

  • ke 31.1. klo 9.00 – n.10.45 Tavoitteet, motivaatio ja helpot alkumittaukset. HUOM! kesto.
  • ke 7.2. klo 9.00 – 10.15 Terveellinen ruokavalio
  • ke 14.2. klo 9.00 – 10.15 Liikunta
  • ke 21.2. klo 9.00 – 10.15 Lepo ja uni

Tämän jälkeen tapaamme keskimäärin joka toinen viikko. Tarkempi aikataulu jaetaan ryhmäläisille ensimmäisellä kerralla.

Ryhmän alussa ja lopussa teemme InBody-kehonkoostumusmittaukset sekä helpot kuntotestit. Tapaamisilla vaihdetaan kuulumiset sekä joka kerta myös liikutaan. Ryhmään otetaan max. 8 henkilöä.

Ryhmän ohjaajana toimii liikuntakoordinaattori Jenni Laitinen
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: jenni.laitinen@hankasalmi.fi tai voit jättää txt. soittopyynnön pnro. 0404873857

PAINONPUDOTUSRYHMÄ TYÖIKÄISET: ALOITUS 30.1. klo 16.30 Monitoimitalon Aalto (Kirkkotie 11)

Ryhmä on tarkoitettu työikäisille, terveytensä kannalta liian vähän liikkuville. Kykenet omatoimiseen liikkumiseen ilman apuvälineitä. Tapaamme ryhmänä 10 kertaa. Tiistaisin klo 16.30 – 18.00, Monitoimitalon Aalto/Aqua, tai muu ennalta sovittu

Neljä ensimmäistä tapaamista viikon välein teemoittain: “Tavoitteet, motivaatio ja helpot alkumittaukset”, “Terveellinen ruokavalio”, “Liikunta” sekä “Lepo ja uni”. Tämän jälkeen kokoonnumme joka toinen viikko.

Ryhmän alussa ja lopussa teemme InBody-kehonkoostumusmittaukset sekä helpot kuntotestit. Tapaamisilla vaihdetaan kuulumiset sekä joka kerta myös liikutaan. Ryhmään otetaan max. 8 henkilöä.

Ryhmän ohjaajana toimii liikuntakoordinaattori Jenni Laitinen
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: jenni.laitinen@hankasalmi.fi tai voit jättää txt. soittopyynnön pnro. 040487385

Ryhmän ohjaajana toimii liikuntakoordinaattori Jenni Laitinen
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: jenni.laitinen@hankasalmi.fi tai voit jättää txt. soittopyynnön pnro. 0404873857

Ulkoiluryhmät aloittaa toimintansa Hankasalmen Asemalla

Ulkoillaan yhdessä Hankasalmen Asemalla tiistaisin klo 13.15 (19.9. – 28.11.)

Kokoontuminen Asemakadun bussipysäkillä.

Liikkua pitäisi, mutta yksin lähteminen saattaa tuntua tympeältä. Lähdetään yhdessä ulos tutustumaan tuttuihin ja tuntemattomiin paikkoihin Aseman alueella. Samalla tutustutaan muihin kanssaliikkujiin ja nautitaan ulkoilusta yhdessä. Kävelyaika 1-1,5 h ryhmäläisten kävelyhalusta riippuen, rauhallinen tahti.

Ei ennakkoilmoittautumista. Maksuton. Voit osallistua ryhmään kun sinulle sopii.

Tervetuloa!

Liikuntaneuvonnan kuntosalikutsuryhmät

Syksyllä 2023 alkaa Liikuntaneuvonnan kuntosalikutsuryhmät. Ryhmät ovat itseharjoitteluryhmiä, missä aloitukseen saa ohjeet ja ohjausta liikunnanohjaajilta. Ryhmien tarkoitus on tukea omatoimista itsenäistä harjoittelua. Ryhmän kesto 6 kk, ryhmässä voi aloittaa, missä vaiheessa tahansa, aloituksen ajankohdasta tulee sopia liikuntakoordinaattorin (jenni.laitinen@hankasalmi.fi) kanssa. Ryhmiin ohjaudutaan fysioterapian tai liikuntaneuvonnan kautta.

Lainaa liikuntavälineitä Kirjastosta!

Kirjastosta voit lainata erilaisia liikuntavälineitä kirjastokortillasi. Lainattavissa on kahvakuulia 2 – 16 kg (laina-aika 2 viikkoa), voimatankoja 4 – 8 kg (laina-aika 2 viikkoa), frisbeegolf-kiekkoja sekä lumikenkiä 4 kpl (laina-aika 3 vuorokautta). Liikuntavälineitä on mahdollista saada lainaksi kaikista Hankasalmen kirjastopisteistä. Kysy tarkempia tietoja liikuntavälineiden saatavuudesta ja lainaamisesta suoraan kirjastosta. Kurkkaa alta treenivinkkejä laitavälineiden käyttöön!

Treenivinkkejä!

Kahvakuulatreeni 1.
Kahvakuulatreeni 2.

Treenaa kuntoportaissa Jennin ja Kaisan kanssa! Porrastreeni 1 on hypytön, joka sopii monen tasoille treenaajalle.
Treenaa kuntoportaissa Jenni ja Kaisan kanssa. Porrastreeni 2 sisältää hyppyjä. Hyppyihin on myös hypyttömät versiot.

InBody -kehonkoostumusmittaus

Meillä on käytössä InBody 270 -kehonkoostumusmittari. Teemme mittauksia liikuntaneuvonnassa, tapahtumissa sekä järjestämme erikseen InBody-kehonkoostumusmittauspäiviä eripuolella Hankasalmea.

InBody-kehonkoostumusmittauspäivät toteutetaan säännöllisesti n. 6 kk välein (loka-marraskuussa ja huhti-toukokuussa). Seuraa tiedotusta mittauspäivistä hankasalmiliikkuu -somekanavissa sekä Hankasalmen kunnan tiedotuskanavissa.

Inbody-mittaus sopii ihan kaikille: kuntoilijoille, urheilijoille sekä kaikille kehonkoostumuksesta kiinnostuneille. InBody-mittaukset perustuvat bioimpedanssimenetelmään, jossa johdetaan kevyt sähkövirta kehosi läpi. Alle minuutin kestävässä mittauksessa selviää kehosi lihaksen, rasvan ja veden määrät jaoteltuna kehon eri osiin. Mittaus on turvallista, nopeaa, edullista, luotettavaa ja helppoa. Mittausta ei suositella, jos sinulla on sydämentahdistin tai vastaava.

Oletko tulossa InBody-kehonkoostumusmittaukseen? Saadaksesi mahdollisimman tarkat mittaustulokset on hyvä olla syömättä ja juomatta 2 tuntia ennen mittausta. Älä harrasta raskasta liikuntaa samana päivänä ennen mittausta. Mittaus tehdään avojaloin. Voit lukea lisää täältä.

#hankasalmiliikkuu -hanke/Hankasalmen kunta