Hankasalmi Työ ja yrittäminen Työllisyyspalvelut

TE-palveluista tulee kunnan palveluita 1.1.2025

Ensi vuoden alusta lähtien TE-palvelut siirtyvät kuntien tehtäväksi ja valtion työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan. Työvoimapalveluista tulee osa jokaisen kunnan peruspalveluja, samaan tapaan kuin esimerkiksi sivistys- tai yhdyskunta rakentamiseen liittyvät palvelut.

Työvoimapalvelujen avulla sekä henkilö- että yritysasiakkaat saavat neuvontaa ja ohjausta työnhakuun ja työntekijöiden rekrytointiin sekä osaamisen kehittämiseen.

Järjestämme työvoimapalvelut yhdessä 13 kunnan kanssa. Muodostamme työllisyysalueen Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen.

Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski ovat perustaneet kuntien yhteisen Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen, jonka vastuukuntana on Äänekosken kaupunki.

Lisätietoja työllisyysalueen valmistelusta:

Työllisyyspalvelut vastaa tukityöllistämisestä kunnan omiin palveluihin, yrityksiin edelleen sijoittamisesta sekä työllisyyttä edistävien palveluiden kehittämisestä. Kunnallisen työllisyyspalvelun lakisääteisiin tehtäviin kuuluvat:

  • Ikääntyvien työllistämisvelvoite (laki julkisista työvoima- ja yrityspalveluista)
  • Työmarkkinatuen rahoitusvastuu (työttömyysturvalaki)
  • Työikäisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyö (osana kunnan hyvinvointistrategiaa)
  • Yhteistoimintavelvoite ja TYP-johtajuus (laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta)

Tukityöllistäminen kuntaan

Kuntaorganisaatioon työllistetään vuosittain 20-30 henkilöä. Työllistetyillä on oltava oikeus palkkatukeen, joka perustuu joko osaamisen vajeeseen tai terveydellisiin syihin. Työtehtäviä on tarjolla monipuolisesti esimerkiksi puhtaanapito- ja kiinteistöalalta, kasvatusalalta, ravintola-alalta sekä ympäristöalalta. Tavoitteena on edistää työttömien hankasalmelaisten työelämäosallisuutta sekä vahvistaa heidän ammatillista osaamistaan ja työmarkkinakelpoisuuttaan. Kuntaan työllistäminen keskittyy erityisesti sellaisiin työnhakijaryhmiin, joilla on erityisiä haasteita avoimille työmarkkinoille siirtymisessä. Tällaisia ryhmiä voivat olla nuoret, osatyökykyiset, pitkäaikaistyöttömät, maahanmuuttaneet sekä ikääntyneet.

Edelleensijoittaminen yrityksiin

Kunta voi edelleen sijoittaa palkkaamansa työntekijän yritykseen, jolloin työnjohtovelvoite siirtyy kunnalta yritykseen, mutta palkanmaksajana toimii edelleen kunta. Näin on voitu helpottaa yritysten työvoimatarvetta esimerkiksi kausitöissä ja tarjota samalla työntekijöille tilaisuuksia työskennellä monipuolisemmin. Kunta suorittaa palkanmaksun ennankonpidätyksineen normaalisti työntekijälle ja laskuttaa tämän jälkeen käyttäjäyritykseltä sopimuksen mukaisen arvonlisäverollisen korvauksen.

Edelleensijoittaminen on soveltunut erityisesti sellaisille työnantajille, jotka haluavat tutustua tarjolla olevaan työvoimaan vähäisellä riskillä ja kevyellä hallinnolla. Yhteistyö mahdollistaa työn ja tekijän kohtaamisen sekä lyhytaikaisissa että pidempiaikaisissa työvoimatarpeissa. Yrityksellä on mahdollisuus rekrytoida työntekijä heti määräaikaisen työsuhteen jälkeen, mikäli työntekijä osoittautuu työhön soveltuvaksi.