Hyvinvointialue uusii palveluverkkoaan myös piilossa – esimerkkinä case Tähtelä
Hyvinvointialue uusii palveluverkkoaan myös piilossa – esimerkkinä case Tähtelä
Hyvinvointialueen palveluverkkoselvitys on nyt kuukauden ajan lausunnolla – ja se ymmärrettävästi on herättänyt kunnissa erilaisia tunteita, kun puolet Keski-Suomen kunnista olisi esityksessä esimerkiksi jäämässä ilman omaa terveyskeskusta.
Lisää hämmennystä herättää se, että ilmi on nyt tullut, että julkisesti esille tuodun palveluverkkoselvityksen ohella tehdään asukkaille, asiakkaille, henkilöstölle sekä kunnille yllätyksenä myös muita pienempiä ja suurempia palvelukohteiden muutoksia niiden palvelujen suhteen, mitä ei erikseen mainita palveluverkkoselvityksessä – ja muutoksia tehdään osin myös palveluverkkoselvityksen vastaisesti. Tästä esimerkkinä nyt Tähtelä-case.
Hankasalmella reilu viikko sitten perjantaina alkoi kuulua huhua – ja siis juuri silloin, kun palveluverkkoselvitys vasta tuli lausunnolle – että Aseman Tähtelän lyhytaikaisen palveluasumisen yksikön toiminta loppuu kokonaan. Itse rauhoittelin huhuja – luottaen hyvinvointialueen toimintaan – kertoen, että lyhytaikaista palveluasumista ei nyt käsitellä hyvinvointialueen palveluverkkotyön ensimmäisessä vaiheessa, eikä siis Tähtelän toiminta ainakaan nyt ja nopeasti kokonaan ole loppumassa.
Kunnanjohtajana kerroin ja kuvasin Tähtelän vieressä sijaitsevan Metsätähden palvelutalon, jossa nyt on ympärivuorokautista asumista, toimintaa esitettävän palveluverkkoselvityksessä muutettavaksi yhteisöllisen asumisen kohteeksi. Jälkikäteen on helppo sanoa, että itsenipä nolasin, kun hyvinvointialueeseen luotin. Toista kertaa en tästä syystä aio itseäni nolata.
Viime viikon aikana alkoivat huhut sitten nimittäin vain kasvaa ja selvisi oikeasti, että Tähtelän palveluyksikköä ollaan jo asteittain käytännössäkin tyhjentämässä. Laitoin viikko sitten tiistaina kysymystä asiasta Tuija Koivistolle, hyvinvointialueen koti- ja asumispalvelujen vastuualuejohtajalle, mutta hän ehti – Teams-kokouksiltaan – vastaamaan minulle vasta juuri ennen viikonloppua ensimmäisen kerran. Ja sitten asiaan perehdyttyään vasta eilen paremmin – silloinkin toki sähköpostilla, ettei turhaa vuorovaikutusta ja tarkentavia kysymyksiä pääse syntymään.
Odotellessamme vanhuspalvelujohdon vastauksia saimme kuitenkin itse kunnassa jo selvitettyä, että Tähtelän ja Metsätähden palvelukohteisiin nyt kiireellä tehtävästä palvelurakenteen muutoksesta tieto oli tullut henkilöstöllekin vasta juuri viime viikolla. Ja viime viikon lopulla aikataulu oli tarkentunut. Eilen alettiin Tähtelää jo tyhjentää kahden asukkaan verran, kun Metsätähdestä oli vapautunut huone – ja vaiheittain toukokuun loppuun mennessä muutos viedään loppuun. Koko Tähtelän toiminta on tarkoitus ajaa alas.
Hyvinvointialueen koti- ja asumispalvelujen vastuualuejohtaja eilen kuvasi tätä prosessia sähköpostissaan minulle selvitystyöksi. Hyvinvointialueelle on siis vain selvitystyötä, jos kokonainen Tähtelän lyhytaikaisen asumisen yksikkö – toki pieni – lakkautetaan, ja sen paikat joko siirretään Metsätahden palvelutaloon tai jakoperiaatteella kunnan muihinkin palvelutaloihin, joiden ympärivuorokautisen asumisen paikat vähenevät sitten muutoksen myötä.
Tällöin hyvinvointialueen palvelujen kuvaus, johon Hankasalmen kunnan palveluverkkoselvityksen kohdalla tulisi lausua, on myös palveluverkkoselvityksessä kuvattu väärin. Meillä on jo nyt eilisen jälkeen vähemmän ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja, kuin palveluverkkoselvityksessä kuvataan – ja ennen kuin lausuntoaika palveluverkkoselvityksestä päättyy, on tilanne muuttunut vielä selkeämmin.
Lyhytaikaisen asumisen muutos viedään Hankasalmella läpi kiireellä, melko piilossa ja osin päällekkäin sekä ristiin palveluverkkouudistuksen kanssa. Palveluverkkoselvityksessä ei mitenkään tuoda esiin, että johonkin tai kaikkiin nykyisen ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköihin tulisi lyhytaikaisen asumisen paikkoja – vaikka muutos tähän on jo tällä viikolla konkreettisesti osin toteutunut ja jatkuu läpi kevään. Perjantaina puhelimessa vanhuspalvelujen johtaja ei vielä edes myöntänyt muutoksen olevan käynnissä, vaikka eilen jo ensimmäiset asukkaat siirtyivät. Aikamoista!
Niin kiire hyvinvointialueella tuntuu asian kanssa olevan, että nykyisen työpaikkansa menettämässä olevien työntekijöiden kuuleminenkin asian kohdalla meinasi yhteistoimintalain ehtojen mukaisesti unohtua. Vasta henkilöstön otettua yhteyttä ammattiliittoon saatiin aikaiseksi normaali kuulemismenettely tämän kuun aikana, kun muutosta jo toteutetaan. Henkilöstön saatavuudesta vanhuspalveluihin kun on ollut suuri haaste, niin tällainen toiminta ei tilannetta ehkä paranna. Hankasalmella henkilöstömitoitukset ja vanhusten palvelut muutoinkin olivat aidosti hyvässä tilassa ennen hyvinvointialueen toiminnan alkua – nyt pahoin pelkään, että muutosta parempaan ei palvelujen laadun, määrän eikä henkilöstön pysyvyyden ja saatavuuden kohdalla ainakaan ole näkyvissä.
Tähtelän lakkauttamiselle voi olla hyvät perusteet – ainakin taloudellisesti, ehkä toiminnallisestikin – siihen en sinällään ota kantaa. Mutta kun hyvinvointialue maksaa kiinteistöstä vuokraa vuoden 2025 loppuun saakka ja juuri nyt kunnissa vasta tutustutaan laajaan palveluverkkoselvitykseen ja annetaan siitä lausuntoja. Niin on erittäin outoa, että saman aikaisesti palveluverkkoa jo rukataan salassa ja kiireellä ja niin, ettei mitään päätöksiä ja niiden perusteita ainakaan koti- ja asumispalvelujen vastuualuejohtajalla ole tehdyistä ratkaisuista esittää.
Tästä voinee vetää sen johtopäätöksen, että kaikki vanhusten asumispalvelumuodot, joita ei erikseen nyt lausunnolla olevassa palveluverkkoselvityksessä käsitellä ainakin ovat kaiken aikaa ympäri maakunnan mahdollisten muutosten kohteena milloin tahansa. Samoin muutosten kohteena voivat kaiketi olla myös sitten hammashoito, vammaispalvelut, sosiaalityö, lastensuojelu, perhetyö, neuvolat yms. palveluyksiköt – eli Tähtelä-case on varoitus siitä, että kaikki mitä ei erikseen mainita palveluverkkoselvityksessä voi olla jopa selvityksessä selvästi mainittuja kohteita nopeammin muutosten kohteena.
Kunnanjohtajakokouksessa olemme hyvinvointialueelle esittäneet toiveena, että saisimme kuntiin ajoissa tietoja ja perusteluja palvelujen muutoksista kuntamme alueella, ettei meidän lehdistä tarvitsisi niistä lukea. Ja, että meillä olisi mahdollisuus näkemys muutoksista lausua, vaikka päätösvalta toki on hyvinvointialueella. Me kunnanjohtajat ajattelimme toki silloin niin, että saisimme tietoja ennen mediaa ja lopullisia päätöksiä. Keski-Suomen hyvinvointialue näköjään käsitti kuitenkin homman toisin. Hyvinvointialue ei siis enää – ainakaan aina – muutoksista tiedota ketään, vaan muutokset saavat sitten mieluusti tulla niin kunnille kuin mediallekin – osin henkilöstöllekin – täysin yllätyksenä.
Yllätyksenä taitaa osa muutoksista tulla myös hyvinvointialueen päätöksentekijöille, kun ei kaikista muutoksista nyt turhaan mitään päätöksiäkään haeta. Tehdään ennemmin selvitystyötä (kuten Tähtelän kohdalla), jonka kautta joku talo vain sitten siellä täällä ilman turhaa hammastenkiristelyä tyhjenee. Nopeampaa, helpompaa ja mutkattomampaahan se niin on – luottamusta sillä ei kyllä kaikkiin sidosryhmiin päin synnytetä.
En osaa sanoa, enkä tiedä – kuinka perusteltu palvelumuutos Tähtelän lakkauttaminen on. Mutta sen osaan sanoa, että prosessi tämän pienen yksikön kohdalla on ollut luokaton. Enkä itse ainakaan enää oikein tiedä, mihin lausun, kun palveluverkkoselvitykseen ja etenkin siihen kirjoittamattomiin asioihin lausuntoa laadin. Se nyt ainakin Hankasalmen lausunnossa tulee lukemaan, että avoimuudessa, vuorovaikutuksessa ja kuntien kuulemisessa hyvinvointialueella on kohtuullisen paljon kehitettävää.
kunnanjohtaja Matti Mäkinen