Olosuhteet

Suunnistajan ja hiihtosuunnistajan harjoituskeskus

Hankasalmen ympäristön suunnistuksellisen ja fyysisen vaativuuden on päässyt 35 toimintavuoden aikana kokemaan jo useampi sata suunnistusylioppilasta sekä toki muita suunnistuksen harrastajaa Hankasalmella järjestetyissä leiri- ja kilpailutapahtumissa.

Hyvät olosuhteet luovat puitteet onnistuneelle valmennukselle. Oppilaat asuvat asuntolassa syksyyn 2020 valmistuneen uuden koulun vieressä, hiihtolatu kulkee koulun ja asuntolan välissä, suunnistusmaastoja on pyörämatkan päässä, kauempana oleviin maastoihin kuljetaan suunnistuslukion järjestämillä yhteiskyydeillä. Asuntolan kellarista löytyy juoksumatto ja suksienvoitelutila. Koulun vieressä on Monitoimitalo, josta löytyvät kuntosali ja palloilusali. Tilat ovat suunnistuslukiolaisten kovassa käytössä.

Pelto-, järvi- ja korpimaisemassa mutkittelevia ja kumpuilevia maalaisteitä riittää useamman vuoden seikkailuihin. Hankasalmen kunta panostaa jatkuvaan suunnistuskarttojen tuottamiseen sekä vanhojen karttojen päivittämiseen. Valaistu 8 kilometrin pururata on 80 metrin korkeuserollaan riittävän haastava, ja vastapainona löytyy tasaisia latuja Kääkönsuolta ja pelloilta. Mainioiden suunnistusmaastojen ja kesäharjoitusolojen täydennykseksi talvikaudella paikkakunnalla on hyvät hiihtomahdollisuudet. Erikoisuutena Hankasalmella on hiihtosuunnistusurasto, jota suunnistuslukio pitää omalla kelkalla kunnossa läpi talven. Lisäksi hiihtosuunnistajien harjoittelua tukevat mahdolliset urastot Häkärinteillä, Kangasniemellä ja Hankasalmen Häähnintuvalla, jossa on tampattu 40 km reitistö pyöräilijöiden, hiihtäjien ja ulkoilijoiden käyttöön! 

Urheilijan arki – treenit, testit, leirit

Suunnistuslukion ohjelma perustuu päivittäiseen harjoitteluun ja valmennukseen, joka on sisällytetty lukion kurssitarjontaan. Suunnistusryhmän harjoitukset järjestetään kouluajan ulkopuolella eli aamulla ennen kello yhdeksää ja iltapäivällä kello kolmen jälkeen. Aamuvalmennusta on kahtena koulupäivänä ja iltapäivän valmennustunnit pyörivät maanantaista torstaihin. Lukion normaalien liikuntatuntien päivät ovat keskiviikko ja perjantai.

Kouluviikon pituisia leirejä pidetään vuodessa kaksi kappaletta niin kotimaassa kuin ulkomailla. Suunnistuslukion leirit muodostavat kolmessa-neljässä vuodessa kattavan paketin suunnistus- ja harjoittelukulttuureista eri puolilta Suomea ja Eurooppaa.

Lihaskunto-, juoksu- ja hiihtotestit ovat osa normaalia harjoitustoimintaa, joilla urheilija pystyy seuraamaan kehitystään ja samalla tulee huolehdittua kovien harjoitusten säännöllisyydestä. Testit ovat kaikki niin sanottuja kenttätestejä, jotka tehdään liikuntasalissa, maantiellä, pururadalla tai maastossa. Taidon testausta suoritetaan säännöllisemmin, sillä suunnistustaitoharjoitukset ovat jo itsessään taidon koettelua ja henkilökohtaisen taitovalikoiman testausta.

Mitä kaikkea suunnistuslukio tarjoaa urheilijoilleen?

  • päivittäisvalmennusta mukaan lukien asuminen ja opiskelu
  • harjoittelun seuranta ja testaus
  • 2 aamuharjoitusta / viikko
  • 4 iltapäiväharjoitusta / viikko
  • 1 oppitunti / viikko
  • 2 harjoitusleiriä / vuosi
  • 2 tasotestiä / vuosi
  • lukion normaalit liikuntatunnit

Täysipainoinen harjoittelu tapahtuu päätoimisen valmentajan ohjauksessa ja valvonnassa. Urheilijat saavat valmentajalta tarvitsemansa avun henkilökohtaisten ohjelmien toteutuksessa sekä noudattavat koulun yhteistä valmennusohjelmaa. Oppilaiden harjoittelun ja kunnon edistymistä seurataan ja testataan säännöllisesti. Hankasalmen suunnistuslukiossa kokonaisvaltaisesta valmennuksesta on huolehdittu yli 30 vuoden ajan.

Joustava lukio-opiskelu noin 80 oppilaan lukiossa pienellä paikkakunnalla takaa kaukaakin tulleiden urheilijoiden viihtyvyyden. Suunnistuslukiolaiset tunnetaan vahvasta yhteenkuuluvuuden tunteesta, joka välittyy myös ulospäin. Yhteisöllisyys onkin tärkeässä asemassa, jota urheiluharrastus ja asuntola-asuminen luontevasti korostaa. Suunnistusurheiluun hurahtaminen, innostus, sinnikkyys ja hyvä yhteishenki ovat onnistuneen suunnistuslukioajan menestystekijät.